Partiledare Jimmie Åkesson får applåder av partikamraterna på Sverigedemokraternas landsmöte. Foto: Björn Lindgren/Scanpix.
Sverigedemokraternas landsdagar

Invandringen fortsätter vara kärnfråga

I dag avslutar Sverigedemokraterna sina landsdagar i Ljungbyhed i Skåne. Kritiken mot invandringen har präglat tillställningen men partiet letar också andra frågor att möta väljarna med.

På förmiddagen beslutade man att arbeta för att riva upp den så kallade pumplagen som tvingar bensinmackar att också sälja förnybara bränslen, och tidigare lyfte partiledare Jimmie Åkesson fram kriminalpolitiken som en viktig fråga att driva i valrörelsen.

– Grunden i en bra kriminalpolitik måste vara att de laglydiga medborgarna ska skyddas från grova brottslingar. Daltandet med grova återfallsförbrytare måste få ett slut och det ska vi vara en garant för när vi får något att säga till om.

Andra frågor som partiet fattat beslut om var att verka för att göra det lagligt med försäljning av alkohol hos lokala vinodlare, förbättrade ekonomiska villkor för pensionärerna och en rovdjurspolitik som mer går jägarnas intressen till mötes. Runar Filper från Sunne.

– Vi har fått en hel del samtal i Värmland för att vi har drivit frågan och har varit med på möten om vargdebatter. De kommer att säga att äntligen finns det ett parti som vågar ta ställning, det här verkar intressant, vi får nog fortsätta att följa deras utspel i jakt- och rovdjursfrågor kommer jägarkåren att säga.

Partiet antog också en ny arbetsmarknadspolitik med höjd a-kassa, och stopp för arbetskraftsinvandring som några krav: Partisekreterare Björn Söder.

– Regeringen har svikit de svenska arbetarna. Oppositionspartierna i dagens riksdag har svikit de svenska arbetarna. Det är ingen i maktens korridorer som längre företräder och värnar om de svenska arbetarna. Därför behövs vi Sverigedemokrater i riksdagen.

Ungdomsordföranden Erik Almqvist betonade vikten av hålla fast vid värdekonservatismen.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att vi är tydliga med att förmedla den folkligt konservativa värdegrund som vi representerar. Att vi aldrig någon gång, någonstans viker för vare sig mångkulturalism, radikalfeminism, genus- eller queerteori, kulturradikalism eller någon annan form av marxism eller någon av deras postmoderna avarter.

Bland de aktiva i partiet råder i dag en stark övertygelse om att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen efter valet nästa höst. Partiet har både mer erfarenhet och mer pengar nu än vid förra valet och ligger betydligt bättre till i opinionsmätningarna.

För fyra år sedan hade partiet runt en och en halv procent. I dag ligger man runt fyraprocentsspärren.

Men i jämförelse med riksdagspartierna är Sverigedemokraterna fortfarande politiska nykomlingar. Partiet har mycket svårt att locka till sig kvinnor och under landsdagarna här i Ljungbyhed har endast någon enstaka kvinna äntrat talarstolen. Den regionala obalansen, där distrikten från södra Sverige är kraftigt dominerande i förhållande till resten av landet, är heller inte någon fördel för ett parti med riksdagsambitioner.

Partiet saknar också politik på många områden och trots att partiet breddas är det fortfarande invandringen, särskilt den från muslimska länder, som det mesta cirklar kring. En av helgens största applåder kom när partisekreterare Björn Söder talade om hur invandrare måste anpassa sig till Sverige.

– Vår gästfrihet är stor för de som vill välkomnas till det svenska samhället och bli svenska. Men signalen är tydlig för alla som inte vill. Res hem och kom inte hit igen, så enkelt är det, säger Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".