1 av 2
Flera höga officerare i Irans revolutionära garde dödades i ett självmordsattentat i dag. Foto: Vahid Salemi/Scanpix.
2 av 2
Shooshtari.

Flera döda i självmordsattack i Iran

Uppdaterad: 16:00
I en självmordsattack i Iran i morse dödades minst 30 människor, bland de flera högt uppsatta befäl inom elitarmén Revolutionsgardet. Attacken skedde sydöstra Iran, nära gränsen till Pakistan. En sunnimuslimsk rebellgrupp har tagit på sig attacken.

Attacken var riktad mot några av revolutionsgardets högsta befäl på besök i området. Tillsammans med lokala klanledare var de på väg in till ett möte med representanter för sunni- och shiamuslimer i Sistan-Baluchistan-provinsen.

En man med ett bombbälte sprängde sig själv i luften utanför möteslokalen och dödade bland andra sex ledande befäl, befäl bland annat General Noor Ali Shooshtari.

I Baluchistanområdet finns en betydande sunnimuslimsk minoritet i det annars shiadominerade Iran. Sunnimuslimer säger vara förtryckta av den shiitiska statsreligionen och sedan flera år pågår en lågskalig sunnimuslimsk väpnad kamp i området.

Gruppen Jundallah, som betyder Guds soldater, har genomfört flera sprängattentat, kidnappningar och attacker tidigare. Bland annat ett självmordsattentat mot en shiamuslimsk moské i maj i år då 25 människor dödades. Tretton medlemmar av Jundallah greps efteråt, de dömdes till döden och hängdes i Juli. Det har också förekommit sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och narkotikasmugglare i området.

Iran anklagar USA för att stödja gruppen Jundallah i syfte att skapa instabilitet i området. Men Iran säger också att Jundallah är knutet till al-Qaidas nätverk.

Det är oklart om det finns något samband mellan dagens terrordåd i Iran och den offensiv som pågår mot talibaner och alqaeda i waziristan i Pakistan på andra sidan gränsen. Men det finns än så länge inget som tyder på att attentatsmännen i Baluchistanprovinsen skulle ha haft något med Irans grönklädda oppositionsrörelse att göra.

Oppositiosrörelsen har också utmanat elitarmén Revolutionsgardisterna som är aggressivt lojala med den iranska staten, men oppositionen har inte använt sig av sprängmedel och självmordsbombare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Fakta: Södra Waziristan

Södra Waziristan består av ett område på knappt 7 000 kvadratkilometer. I väster gränsar det till Afghanistan, i norr till norra Waziristan, i öst nordvästra provinsen och i söder till Baluchistan. Största staden är Wana. Terrängen är bergig och svårtillgänglig.

Omkring en halv miljon människor lever i södra Waziristan, till största del tillhör de folkgruppen pashtuner. Pashtunerna är uppdelade i stamförbund, bland annat mahsuder och wazirer.

Källor: Reuters och Nationalencyklopedin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".