Pansarvagnstransport genom staden Bara. Foto: Tariq/Scanpix.

Fortsatt militär storoffensiv i Pakistan

I Pakistan pågår arméns storoffensiv mot talibanerna och al-Qaida-anhängare i Waziristanområdet med oförmiskad styrka.

Detaljerna kring slaget som nu rasar i Waziristan är svåra att få bekräftade; inga journalister tillåts i området och telefonförbindelser är brutna. Men vittnesmål som sipprat ut säger att talibaner och andra extremister i området bjuder hårt motstånd mot armén.

Hittills säger armén att man dödat 60 upprorsmän, och att fem soldater stupat under första dygnets strider. Det är omöjligt att verifiera siffrorna. Armén säger att den anfaller gerillafästen från luften samtidigt som marktrupper rycker fram från tre håll.

Mycket av striderna fokuseras på Syd-Waziristan, och Mehsud-klanen där, eftersom den utpekas som dominerande i de pakistanska talibanerna.

Waziristan är lite större än Skåne. Terrängen, med berg, grottor och djupa skogar beskrivs ofta som idealisk för gerillakrigföring. Och ingen verkar veta säkert om Pakistans militär kan besegra minst 10 000 extremister, däribland al-Qaida-anhängare, som förskansat sig där. Tre gånger tidigare senaste åtta åren har militären tvingats till förödmjukande vapenvilor.

Men efter senaste veckornas våg av terror i Pakistans terror finns det en sällsynt politisk och militär enighet i landet om att armén måste sättas in mot extremisterna Waziristan, som myndigheterna säger blivit ett slags högkvarter för planering av terrordåd både i Pakistan och på andra håll.

Waziristan är relativt glesbefolkat, och därför väntas ett mindre problem med flyktingar än när Swat-regionen rensades från talibaner i somras.

Redan har runt 100 000 civila flytt undan striderna i Waziristan och myndigheterna tror att lika många till kan komma att ge sig av, de flesta för att bo hos släktingar utanför krigszonen.

Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent 
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".