Måste uppfylla vallöften.
tyskland

Hårda förhandlingar om skattesänkningar

I Tyskland sitter partiledningarna för kristliga och liberaleren i förhandlingar som är i ett avgörande skede om vilken politik den nya borgerliga tyska regeringen ska föra. Stridsfrågor är framför allt skattesänkningar och sjukvård.

Stämningen är god, säger förbundskansler Angela Merkel på väg in till regeringsförhandlingarna. Men hennes tidplan har spruckit. Förhandlingarna skulle ha blivit klara nu i helgen. De senaste beskeden är nu att en uppgörelse kan vara färdig först i mitten av kommande vecka.

Då får vi se vad alla löften egentligen varit värda. Dels de som gavs i valrörelsen förstås. Merkels kristliga union, men särskilt liberalerna har lovat långtgående sänkningar av inkomstskatterna. Även från partiernas arbetsgrupper som suttit veckorna efter valet, har det sipprat ut löften, eller om man ska kalla det förhoppningar.

De har i varje fall varit generösa: Dag för dag har ledande politiker stått framför tv-kamerorna och berättat om reformer de enats om i grupperna, till exempel ökat stöd till barnfamiljer och studenter, generösare regler för socialbidrag, lägre arvsskatt och företagsskatter.

Nu har partiledarna tagit över alla önskelistor för att försöka få till den slutliga uppgörelsen. De är tvungna att också ta hänsyn till vad staten har råd med. Nu ökar tyska statens utgifter som aldrig förr, sjukvårdskostnaderna galopperar.

Koalitionspartierna är dessutom i grunden oense om hur sjukförsäkringen i framtiden ska se ut. Och nästa år väntar snabbt stigande kostnader för socialbidrag och arbetslöshet, förutom vad staten betalar för olika konjunkturpaket, som till exempel bankstöd.

Nyligen har EU-kommissionen har krävt tyskt statligt sparande. Sådana regler finns också i den tyska grundlagen. Hur det ska gå ihop med koalitionens hjärteprojekt, skattesänkningar, är knäckfrågan de kommande dagarna.

Per Eurenius, Berlin
per.eugenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".