Väljare i Lasnamäe, Tallin.

Stort deltagande i estländskt kommunval

I Estland är det kommunalval i dag och i huvudstaden Tallinn var valdeltagandet livligt i de områden där det bor mycket ryssar. Valet är många ryssars enda chans att påverka landets politik.

Det är en strid ström av väljare till vallokalerna i Lasnamäe, en nedsliten sovjetbyggd stadsdel i Tallinn där det bor många ryssar. De tycks ha gått man ur huse för att säkra att staden får en ledning som tar hänsyn till den ryska minoriteten.

– Vi har i flera år haft problem med attityden till oss ryssar i Estland, säger Alexander Katjanov.

I Tallinn är ungefär 40 procent av de omkring 400 000 invånarna ryskspråkiga, men de flesta har inte estniskt medborgarskap. Det innebär att de, trots att många har bott i Estland i hela sitt liv, inte får rösta i riksdagsval, men i kommunalvalen har de rösträtt.

Den kan de utnyttja i dag och det är det många som gör. Det är ibland köbildning in till valurnorna i det ryskdominerade Lasnamäe. Och för Alexander Katjanov och för många andra är det självklart vem de röstar på.

Bara Savisaar är värd att rösta på, enligt många i den ryska minoriteten. Ryssarna tycker att centerledaren Edgar Savisaar, till skillnad från många andra estniska politiker, värnar om den ryska minoriteten och andra utsatta i samhället. Det har fört honom till borgmästarstolen i Tallinn och den hoppas han få behålla.

Får ryssarna bestämma blir det så. Men i Tallinns centrum, i vallokalen på Gustav Adolfs-gymnasiet, där få ryssar röstar, är Savisaar inte särskilt populär. Alari Truut hade bara ett mål när han röstade i dag. Att inte centern och Savisaar skall få behålla makten.

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".