Irans revolutionära garde.

Rebellgrupp bakom attack på elitarmén

Uppdaterad: 23:56
Sju högt uppsatta befäl inom det iranska revolutionsgardet och ytterligare ett 40-tal andra personer dödades på söndagen i en självmordsattack i sydöstra Iran, enligt iranska uppgifter.

Attacken skedde nära gränsen mot Pakistan. En man med ett bombbälte sprängde sig själv i luften. En sunnimuslimsk grupp, som bedriver väpnad kamp mot den shiamuslimska iranska staten, har tagit på sig dådet, enligt Irans statliga media.

Självmordsattacker är ovanliga i Iran och dagens attentat var det djärvaste på två decennier mot elitarmén Revolutionsgardet, ett allvarligt bakslag för Irans mäktigaste militära institution.

Befälen som dödades var på väg till ett möte med lokala representanter för sunni- och shiamuslimer i Sistan-Baluchistan provinsen i sydöstra Iran. En provins som skakats av sammandrabbningar mellan sunnimilis, regeringsstyrkor och narkotikasmugglare.

Iran är ett shiamuslimskt land, men i Baluchistanområdet finns en betydande sunnimuslimsk minoritet med starka band till både pakistanska och afghanistanska Baluchistan. Den grupp som enligt statstelevisionen i Iran tagit på sig dådet, Jundallah, Guds soldater, säger sig kämpa för de förtryckta sunnimuslimernas intresse.

Gruppen har genomfört flera sprängattentat, kidnappningar och attacker tidigare bland annat ett självmordsattentat i maj i år mot en shiamuslimsk moské då 25 människor dödades. 13 medlemmar av Jundallah greps efteråt, dömdes till döden och hängdes i Juli.

Iran, som i morgon i Genève, åtterupptar känsliga förhandlingar med västmakterna om landets kärnenergiambitioner, har anklagat USA och Storbritannien för inblandning i dådet, något Washington bestämt dementerar. Men Teheran har också beskyllt gruppen Jundallah för kopplingar till Taliban och al-Qaida.

Det är oklart om det finns något samband mellan dagens terrordåd i Iran och den offensiv som pågår mot taliban och al-Qaida i Waziritstan i Pakistan. Men det finns inget som tyder på att Irans grönklädda oppositionsrörelse skulle vara inblandad. Oppositionen ser sig också som fiender till Revolutionsgardet, men har inte använt sig av terror och självmordsbombare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".