Oroande ökning av resistent bakterie

Fler och fler svenskar smittas av ESBL-bakterier, som är multiresistenta mot antibiotika, enligt ny statistik från Smittskyddsinstitutet. Bara under årets första nio månader ökade antalet upptäckta fall med 30 procent, jämfört med samma period förra året.

ESBL-bakterier kan orsaka mycket svåra och i värsta fall dödliga infektioner.

– Det går fortare än vad jag tror att någon av experterna har kunnat tro. Det är oroande, för i förlängningen kommer det att bli mer och mer allvarliga infektioner, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och ordförande i Strama, en strategigrupp som jobbar mot ökad antibiotikaresistens.

ESBL är en sorts tarmbakterier som i värsta fall kan ge dödliga infektioner. Speciellt utsatta är människor med mindre motståndskraft, som gamla personer och spädbarn.

Under det senaste året har ESBL-bakterier dödat minst sex spädbarn i Sverige. Och smittan har alltså ökat kraftigt.

Under årets första nio månader har drygt 2 700 fall rapporterats in till Smittskyddsinstitutet. Det är 30 procent fler än under samma period förra året, enligt en sammanställning som TT har gjort.

– Vi kan inte skydda oss från import av resistenta bakterier. Det är ett globalt problem. Det sprids i hela världen, det sprids med resande, med kontakt med sjukvården i andra länder, men också med livsmedel. Det här är inget vi kan stoppa. Vi måste hålla ett öga på den här utvecklingen, och göra allt vi kan för att minska riskerna, säger Otto Cars.

Han menar att landstingen kan minska riskerna genom att se till att det verkligen finns nog med vårdplatser, och i synnerhet enkelrum på sjukhusen. Då minskar smittspridningen.

Men enligt Hans Wolf-Watz, som är professor i molekylärbiologi, och ingår i en forskningsgrupp om antibiotika vid Umeå universitet, är det absolut största problemet att så få nya antibiotikasorter är på väg ut på marknaden. Mer ny antibiotika måste framställas om de multiresistena bakterierna ska stoppas, anser han.

– Vi i västerlandet, som lever under en utomordentligt bra sjukvård, kanske inte kommer att ha så bra sjukvård i framtiden. Att byta en höft kanske blir helt omöjligt, att göra en bypass-operation fullständigt omöjligt på grund av smittrisken och infektioner. Det gör ju att vi måste söka nya vägar, säger Hans Wolf-Watz, professor i molekylärbiologi.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".