Edgar Savisaar

Tallinns borgmästare segrare i valet

Det estniska kommunalvalet blev en stor seger för huvudstaden Tallinns kontroversielle borgmästare Edgar Savisaar. Han får egen majoritet i stadens styre.

Drygt 60 procent av esterna röstade och så många har inte röstat sedan de allra första valen i det nya fria Estland i början av 1990-talet.

Det estniska centerpartiets ledare Edgar Savisaar behöll sin starka ställning i huvudstaden Tallinn. Han var själv en stor röstmagnet och fick flest röster av alla, nästan fyra gånger fler än tvåan, och Centerpartiet blev det klart största partiet med över hälften av rösterna. Därmed kan Savisaar fortsätta som borgmästare.

Edgar Savisaar har varit en ledande politiker i 20 år och gjort sig känd som en egensinnig och auktoritär ledare och dessutom som den ryska minoritetens främste talesman. Ungefär 40 procent av Tallinns invånare är ryssar och de har nästan mangrant röstat på Centern och Savisaar. Det har gett utdelning och Savisaars maktställning är ohotad.

Tittar man på hela landet går Centerpartiet, som är i opposition i rikspolitiken, rejält framåt jämfört med lokalvalen för fyra år sedan. Nästan var tredje väljare har lagt sin röst på Centern som blev det största partiet i valet. Det ledande regeringspartiet, Reformpartiet, står och stampar på ungefär samma fläck jämfört med lokalvalet 2005, och är det näst största partiet.

De borgerliga regeringspartierna får ungefär lika många röster som Centern ensamt och frågan är om dom ser det som ett tillräckligt bra betyg för deras sätt att hantera landets svåra ekonomiska problem, problem som den estniska regeringen åtminstone hittills har klarat något bättre än de baltiska grannarna Lettland och Litauen. Men eftersom det är ett kommunalval får resultatet inte några automatiska effekter på rikspolitiken.

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".