Efter självmordsattacken

Iran vill jaga rebeller i Pakistan

I Iran stiger dödssiffran efter gårdagens terrorattack i den sydöstra provinsen Sistan-Baluchistan. Minst 42 människor har konstaterats döda.

Iran anklagar Storbritannien och USA för att ha stött rebellgruppen och hotar nu med vedergällning. Samtidigt hotar Iran att gå in i Pakistan för att jaga rebellerna.

Söndagens självmordsattack i sydöstra Iran tycks ha utförts av den sunnimuslimska rebellgruppen Jundallah, Guds soldater, som säger sig kämpa för de förtryckta sunnimuslimerna i det shiamuslimska Iran.

Gruppens ledare styr sin verksamhet från Pakistan och Iran tänker nu göra allt de förmår för att få honom utlämnad till Iran. Redan i dag kommer en iransk delegation att resa till Pakistan för att övertyga pakistanierna att lämna över Jundallah-ledaren Abdolmalek Rigi. Om inte det lyckas finns en plan B, då överväger nämligen Iran att skicka militär över gränsen till Pakistan. Det iranska revolutionsgardet har lovat att, som de säger, krossa Jundallah.

Sju högt uppsatta befäl inom revolutionsgardet dödades i gårdagens attack, men de flesta offer var civila. Attackens omfattning var för många ofattbar, visserligen har dödliga terrorattentat skett tidigare i södra Iran, men inte i den här omfattningen. Provinsen Sistan-Baluchistan inledde i dag tre dagars sorg.

Attacken sätter än en gång Irans relationer med omvärlden på prov, för det tog inte många timmar till Iran anklagade USA och Storbritannien för att ha stött Jundallah, något som tillbakavisas av både London och Washington.

Men revolutionsgardets högste ledare Mohammad Ali Jafari upprepade i dag att underrättelsetjänsterna i USA, Storbritannien och Pakistan alla är medskyldiga till helgens blodiga dåd och han varnade för att det kan bli nödvändigt med vedergällning.

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".