Så ser den nya apotekssymbolen ut

I dag presenterade socialminister Göran Hägglund och Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman den nya apotekssymbolen vid en presskonferens.

Läkemedelsverket har, på uppdrag av Socialdepartementet, tagit fram den nya symbolen som ska användas av alla godkända svenska apotek.

– Alla har vetat hur ett apotek ser ut. I framtiden kommer det att hänga lite olika skyltar utanför apoteken. Då är det meningen att vi som konsumenter ska känna igen den här symbolen och veta att den står för trygghet, säger Göran Hägglund.

Både statliga och privata apotek kommer alltså att ha en gemensam symbol som ska vara en garanti för att apoteket har fått tillstånd av Läkemedelsverket att sälja läkemedel.

De apotek som erbjuder försäljning via internet ska ha en tydlig symbol på sina nätsidor.

– Läkemedel är livsviktiga men samtidigt potentiellt livsfarliga. Den nationella symbolen visar att det enskilda apoteket uppfyller alla de krav som ställs för en säker läkemedelshantering, säger socialminister Göran Hägglund.

För att få driva apotek som privat aktör måste man uppfylla en rad kriterier som Läkemedelsverket har satt upp.

Lokalerna ska till exempel vara skyddade från intrång och vara skild från annan verksamhet.

Konsumenternas integritet ska kunna skyddas och personal på apoteket ska ha rätt kompetens vilket innebär att de ska vara utbildade apotekare eller receptarier.

Dessutom ställer Läkemedelsverket krav på apotekens sortiment. Receptbelagda mediciner ska finnas tillgängliga för konsumenten inom 24 timmar.

Under dagens presskonferens betonade Läkemedelsverkets generaldirektör, Christina Åkerman, också vikten av att apoteken klarar av att hantera elektroniska recept och högkostnadsdatabasen.

Hur tillsynen av de nya apoteken ska se ut finns det ännu inga riktlinjer för.

– Tillsynen kommer att utvecklas utifrån den marknad vi ser växa fram säger Christina Åkerman.

De apotek som även i fortsättningen drivs av staten kommer att behålla sitt nuvarande varumärke och komplettera med den nya symbolen.

Den nya apotekssymbolen är en variant av ett grönt kors, som är en vanlig internationell symbol för apotek.

– Vi har försökt att inte gå över ån efter vatten. Vi vet att gröna kors är etablerade ute i Europa men vi har också försökt hitta någonting som går att varumärkesskydda i Sverige, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Under vecka 43 kommer den nya symbolen att lanseras i en informationskampanj. Då är tanken att de nuvarande apoteken ska börja skylta med den nya symbolen.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Formgivarna om symbolen:

Ett tydligt grönt kors, som samtidigt är unikt. Ett modernt, öppet och humanistiskt kors som äger enkelhet med en grafisk lösning, öppningen, som kan fängsla och behålla vår uppmärksamhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".