Enhetlighet är utredarnas mål.

Samordnat system för e-leg föreslås

Uppdaterad: 12:29
Det ska bli enklare att använda e-legitimation genom att systemen görs mer enhetliga, föreslår en utredning. I dag har utredarna presenterat en del av sitt förslag.

– Det finns ett antal exempel. Om du till exempel lånar en bok eller går in på biblioteket i en kommun i Sverige så behöver du en form av legitimation, men du behöver en annan i en annan kommun. Det ska ett sådant här system kunna ta hand om. Är du god att låna en bok i det ena kan du också göra det i det andra med samma legitimation, säger Mats Sjöstrand, Skatteverkets generaldirektör och ordförande för den delegation som arbetar med utredningen.

I dag är det få som använder e-legitimation, som är ett slags elektronisk möjlighet att kunna skriva under ansökningar eller deklarationen till exempel.

Man kan säga att det motsvarar ett ID eller körkort på internet. En orsak till att få ansöker om e-legitimation är att det är krångligt.

Det tror i alla fall regeringen och därför tittar nu en grupp experter på hur det kan bli enklare, till exempel att alla myndigheter ska använda samma system, hur det ska bli säkrare - exempelvis att e-legitimation ska kunna användas på fler än bara hemdatorn. Och så billigare, för tanken när e-legitimationen infördes var att det skulle spara pengar.

Nu föreslås att det införs en samordningsfunktion där en speciell nämnd inom Skatteverket som tillhandahåller e-tjänster och sköta om det administrativa.

– Nu säger vi att det finns en nämnd, som kommer att sätta upp standarden. Den standarden kommer att accepteras av alla myndigheter och av kommuner och landsting, säger Mats Sjöstrand.

Vad skulle detta innebära för den enskilda användaren?

– Att det blir lättare. I dag kan det vara lite komplicerat - dels att ladda ned certifikat och få tag på dem. I dag kan du till exempel ha problem om du är alltför ung att få legitimation. Det här kommer att lösa upp på det sättet att alla ska kunna få en legitimation, säger Mats Sjöstrand.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".