Serbien förbereder historiskt besök

Rysslands president besöker Serbien i morgon. Besöket skulle framför allt handla om ekonomiskt bistånd. Men efter att Makedonien i helgen upprättade diplomatiska förbindelser med Kosovo har den ryske presidenten Dmitrij Medvedev utökat agendan.

Ingen kan hävda att Kosovofrågan är löst utan att Serbien har sista ordet. Det säger den ryske presidenten i dag i en intervju med serbiska dagstidningen Vecernje Novosti inför sitt första besök som president här i morgon. Det är första gången en rysk president besöker Serbien på tio år. Här i Serbien kallas besöket historiskt.

Banden med Ryssland är starka, ibland uttryckt som slaviska bröder där Ryssland är storebror. Ryssland har hela tiden tagit ställning för Serbien emot Nato:s bombningar 1999 och emot Kosovos självständighet förra året.

Men den här gången skulle besöket handla om ett annat historiskt minne, årsdagen av Belgrads befrielse från nazismen för 65 år sedan.

Ryssland har också lovat att låna ut en miljard euro till Serbien och som alltid står energifrågan i centrum för Ryssland. Gazprom planerar en pipeline via Turkiet, Bulgarien och Serbien till Västeuropa.

Med helgens besked från Makedonien kommer Kosovofrågan i centrum igen.  Makedonien upprättade diplomatiska förbindelser med Kosovo. När Makedonien erkände Kosovo förra året kastades ambassadören ut ur Serbien.

Utrikesministern har nu varnat för nya konsekvenser av Makedoniens beslut.

I tidningsintervjun inför besöket säger Medvedjev: – De som stöder Kosovos självständighet kommer inte att lyckas göra detta till en oåterkallelig process. Tyvärr har det förekommit många tragiska misstag i försöken att lösa Kosovoproblemet. Vi står på Serbiens sida.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".