Näringsministern om Norges nya lag

"Sverige ska inte ha könskvotering"

Att Norge införde en lag om könskvotering för börsbolagens styrelser verkar ha fallit väl ut - 40 procent kvinnor sitter nu i olika bolagsstyrelser.

Enligt en utvärdering av lagen så har alla bolagens lyckats med att få till fyrtio procent kvinnor i styrelserna och rädslan för att bolag skulle lämna Norge för att slippa lagen kom på skam, säger Marit Hoel, forskare och chef för Center for Corporate Diversity, som gjort undersökningen.

Norge införde sin lag om kvotering för börsbolag och andra bolag med spritt ägande i januari 2004. Enligt lagen ska den kvinnliga andelen av styrelserna vara minst fyrtio procent. Sedan lagen trädde i kraft har de kvinnliga styrelseledamöterna ökat från sju procent till 40,2 procent.

Enligt Center for Corporate Diversity så har även utbildningsnivån höjts i styrelserna, fler av de kvinnliga ledamöterna har högskoleutbildning, jämfört med männen. En annan förändring är att medelåldern har sänkts.

Enligt Näringsdepartementet är andelen kvinnor i svenska börsbolagsstyrelser 19 procent. Men näringsminister Maud Olofsson ser ingen anledning att införa kvotering här.

– Det är bra att andelen kvinnor ökar men det visar också att det är viktigt med ansvarsfulla ägare. Jag som ansvarig för de statliga bolagen har medvetet valt att rekrytera kvinnor. I dagens läge så har vi 35 procent kvinnliga ordföranden och vi har jämställda styrelser. Det borde även gälla de privata bolagen, att man ser om sitt hus och ser till att få jämställda styrelser.

Nu har vi inte kommit så långt som Norge gjort, finns det inte någon gräns för hur lång tid det kan gå innan vi behöver införa en kvoteringslag?

– Då ska vi inte bara diskutera kvotering för bolag, utan också en lagstiftning som reglerar idrottsföreningar, politiska partier, kyrkor och alla andra företeelser i samhället. Politiker ska inte lägga sig i precis allting däremot kan vi föra en offensiv debatt, säger näringsminister Maud Olofsson till Ekot.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".