Människor som ställer till oreda eller förstör på gator och torg kan i framtiden komma att straffas hårdare i Danmark. Arkivfoto: Uffe Kongsted/Scanpix.
Lagförslag

Hårdare straff mot danska demonstranter

Regeringen i Danmark vill skärpa lagstiftningen kring gatudemonstrationer. Det är det stora klimatmötet i december som oroar eftersom flera organisationer planerar stora protestmöten när toppfigurer från hela världen samlas i Köpenhamn.

Strängare straff för människor som inte lyder polisen, ställer till oreda, eller förstör på gator och torg. Det är några av de åtgärder som den danska regeringen vill ha genomförda innan det stora klimattoppmötet börjar i december i Köpenhamn. 

I dag kan den som försöker förhindra polisen att upprätthålla ordning och reda normalt dömas till böter.

I fortsättningen kan det bli fängelse istället om regeringen får som den vill.

Den som polisen misstänker planerar något olagligt kan i dag tas i förvar i sex timmar i så kallat administrativt frihetsberövande. Nu vill man förlänga tiden till 12 timmar.

Polisen skall också i större utsträckning kunna använda sig av videokameror för att dokumentera händelser.

Allt det här är tecken på den oro regering och polis känner för att klimattoppmötet skall gå överstyr, åtminstone på Köpenhamns gator och torg.

Flera organisationer planerar demonstrationer som väntas dra många deltagare från hela världen och polisen vill ha så effektiva verktyg som möjligt för att stävja eventuella våldsamheter. Bland verktygen ingår en skärpt lagstiftning.

– Alla har rätt att demonstrera, säger justitieminister Brian Michelsen, men inga aktivister och bråkmakare skall få förstöra.

– Det är absurt. Man kriminaliserar den internationella klimatrörelsen, säger en talesman för Climate Justice Action, en av de organisationer som planerar protester under klimatmötet.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".