Skolledning får kritik efter övergrepp

Strängnäs kommun får mycket hård kritik från Skolinspektionen. Det handlar om att rektorn vid en skola flera gånger fick tips att en lärare hade en relation med en 13-årig elev. Men skolan stoppade inte läraren och skyddade inte flickan.

– Jag tycker att det här är otroligt allvarligt. Det är ett barn som blivit utsatt för våldtäkt och för grova sexuella övergrepp. Det är en enormt allvarlig situation och att det då görs inom skolans ramar och av en person anställd på skolan, jag menar, det är ju en liten flicka som har rätt till en trygg skolgång och det här kan man ju verkligen inte kalla för en trygg skolgång, säger Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler.

Läraren dömdes i hovrätten för bland annat grov våldtäkt mot barn för att han under flera år utnyttjat eleven, som var 13 år när det började.

Skolinspektionens granskning visar att skolans rektor redan 2006 fick veta att läraren kanske hade en otillbörlig relation med flickan.

I början av 2007 berättade två elever för rektorn att det var konstigt att läraren skjutsade eleven hem från skolan så ofta. Rektorn sa till läraren att det var olämpligt, han fick sluta att skjutsa hem flickan. Att de sågs tillsammans orsakade ryktesspridning. Läraren svarade då att flickan hade problem, med påföljd att skolan gav henne remiss till barn- och ungdomspsykiatrin.

Sedan fortsatte läraren att åka iväg med eleven i sin bil, vilket också flera elever såg och påtalade för rektorn.

Först i vintras rullades historien upp, med misstankar om över 80 våldtäkter, när vittnen såg läraren förgripa sig på eleven i bilen på en parkeringsplats.

Skolinspektionen är kritisk mot att skolan riktade in sig på flickans beteende i stället för lärarens.

Ann-Marie Begler menar att skolan borde ha omplacerat läraren och tagit hjälp av socialtjänstens experter på sexuellt utnyttjande av barn.

– De signaler som har funnits från början har varit så pass tydliga att skolan borde ha haft ett annat agerande, säger Ann-Marie Begler.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".