Jimmie Åkesson själv ser inte debattartikeln som hets mot folkgrupp. Foto: Björn Lindgren/Scanpix.

SD avfärdar kritik om hets mot folkgrupp

Muslimer pekas ut "som vårt största utländska hot sedan andra världskriget" av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

– Det ligger väldigt nära, möjligen till och med över gränsen för vad som är acceptabelt när det gäller sådana här uttalanden. Det är möjligt att det kan omfattas av hets mot folkgrupp, det är i varje fall väldigt nära, säger Peter Althin.

Som Aftonbladets advokat avrådde han chefredaktör Jan Helin från att publicera debattartikeln.

Men Jan Helin skriver själv i tidningen i dag att han är villig att ta risken att bli fälld för hets mot folkgrupp eftersom Jimmie Åkessons debattartikel "visar på vilka värdegrunder det parti som är på väg in i Sveriges riksdag vilar".

I debattartikeln i Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om muslimer och islam och vilken negativ inverkan religionen och utövarna haft på Sverige de senaste tjugo åren.

Han skriver att han som Sverigedemokrat ser detta som det största utländska hotet sedan andra världskriget. Något Jimmie Åkesson själv inte ser som hets mot folkgrupp.

– Den muslimska minoritetens tillväxt i Sverige har fått det svenska samhället att anpassa sig efter deras krav och efter muslimska påbud. Man kan förhålla sig till det här på olika sätt, jag tycker naturligtvis att den anpassningen har varit väldigt negativ. Jag skulle inte alls utesluta att det här kan leda till ganska allvarliga konflikter på längre sikt, säger Jimmie Åkesson.

Du menar att ditt sätt att beskriva det här inte är hets mot folkgrupp?

– Nej, det avfärdar jag som rent nonsens, säger Jimmie Åkesson.

I bedömningen av vad som är hets mot folkgrupp och vad som inte är det spelar själva framförandet stor roll, ett hatiskt tal på ett torgmöte skulle väga tyngre än samma ord i en skriven debattartikel.

Justitiekansler Göran Lambertz tänker inte själv ta upp frågan men är övertygad om att någon kommer att anmäla artikeln och då ska den prövas.

– Jag tror att det kommer anmälningar, det brukar det göra när det finns sådana här artiklar i tidningarna, säger Göran Lambertz.

Finns det saker i den här texten som kan vara hets mot folkgrupp?

– Det är svårt att bedöma nu. Det är i alla fall inte någonting i artikeln som tydligt är hets mot folkgrupp, säger Göran Lambertz.

Både oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt är kritiska till budskapet i debattartikeln.

– Vi har ett parti som bygger sin ideologi på avstånd, hat och fientlighet mot en annan religion och mot en stor del av Sveriges befolkning, säger Mona Sahlin.

– Det här är kärnan i det här partiets idé. De har nu ägnat en hel helg åt att försöka framställa det som att de har olika intressen. Det har de inte. De har ett intresse och det är att göra skillnad på människor. De ska börja skickas ut eller avvisas och vi har sett alldeles för många exempel i historien på att det alltid slutat i förskräckelse, säger Fredrik Reinfeldt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".