Riksvapnet.

Reglerna för hovleverantörer skrivs om

Hovet vill förhindra utländska företag att bli hovleverantörer. Bland annat därför kommer hovet att göra om reglerna för de kungliga hovleverantörerna.

Håkan Fällman är vd för Fällmans kött som har varit Kunglig Hovleverantör i tre år. För honom är utnämningen viktig.

– Man anstränger sig lite ytterligare, lite grann till. Vi omsätter i varje fall över 100 miljoner kronor. Hovet kanske inte tillhör någon av mina största kunder, men är absolut en av mina viktigaste. Då blir det så att får jag en order, oavsett om det är det lilla eller lite större, anstränger man sig lite extra för att hitta rätt vara.

Du lägger ner lite mer tid helt enkelt, i förhållande till vad man får ut?

– Ja man tar kanske inte den översta biffen. Man bläddrar lite i kartongen och hittar en som är riktigt bra, säger Håkan Fällman.

Minst en gång i veckan kör Fällmans kött leveranser från Slakthusområdet vid Globen i Stockholm till Kungliga slottet eller Drottningholms slott på Ekerö.

För tre år sedan blev Fällmans kött Kunglig Hovleverantör och har sedan dess Riksvapnet tillsammans med sitt varumärke. Håkan Fällman hade tidigare varit hovleverantör, men i ett annat bolag.

Det är först efter att ha levererat till kungafamiljen i fem år man kan ansöka om att få bli hovleverantör.

Det kostar inget att vara hovleverantör. Men det är bara kungen och drottningen som kan godkänna ansökan från ett företag som i flera år levererat varor eller tjänster till kungafamiljen.

Hovleverantörskapet är viktigt, framför allt utanför Sveriges gränser, säger Håkan Fällman.

– Ringer man ner till Europa och beställer varor och säger att man är hovleverantör, då öppnar sig alla dörrar. Det vill alla vara med på. Då kan de berätta för sina kompisar där nere att ”jag säljer till en svensk hovleverantör”. Det slår högt nere i Europa.

De nuvarande reglerna för hovleverantörer är 20 år gamla. Nu ska stadgarna till vissa delar göras om.

De nya bestämmelserna är inte klara än och måste godkännas av kungen innan de blir officiella.

Hovet anser att det har blivit för mycket handel med varumärken. Svenska hovleverantörer har köpts upp av utländska bolag.

En vilja från hovet är också att hålla hovleverantörskapet till mindre företag. Dessutom ska hovleverantörerna framöver rapportera till hovet en gång per år hur företaget har använt sig av hovleverantörskapet.

Enligt Håkan Fällman är det hittills framför allt frivilliga insatser från utomstående som har gjort att hovleverantörerna själva får återkoppling från hovet.

Han hoppas att förändringarna gör att det blir tydligare vad hovet vill med hovleverantörskapet. Han är också kritisk till att hovet inte vill ha företag med utländskt ägande bland sina hovleverantörer.

– Kvalitet har egentligen inte med geografi att göra. Vi är inte bäst på allt. Även om man ska stötta Sverige på alla sätt och viss finns det faktiskt väldigt bra produkter ute i Europa också. Jag tror inte att det viktiga är att det är ett helägt svenskt företag. Jag tror att det har att göra med affärsidé, kvalitetstänkande och servicetänkande, säger Håkan Fällman, Kunglig Hovleverantör.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Fakta om hovleverantörer

Ursprunglingen var hovleverantörerna enskilda hantverkare i Gamla stan i Stockholm, nära Kungliga slottet.

I dag finns omkring 130 hovleverantörer över landet.

Hovleverantörskapet är personligt knutet till företagets vd eller motsvarande.

Stadgarna för hovleverantörerna är strikta. Riksvapnet får till exempel inte användas ihop med utförsäljningar och det får inte användas ihop med varumärket, utan ska ligga separat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".