Minskningen av varsel fortsätter

Den kraftiga minskningen av antalet varsel fortsätter. Varslen är nu nere på samma nivåer som innan krisen började för drygt ett år sedan, visar ny statistik.

Men läget på arbetsmarknaden har inte lättat. För Lisa Holmqvist, som söker jobb som barnskötare, är det fortfarande kärvt. 

– Jag timvickar, så jag arbetar för det mesta. Men det är inte fast, så det är därför jag är här, säger hon.

Hur ser du på möjligheten att få ett jobb?

– Väldigt små.

På arbetsförmedlingen i Farsta i södra Stockholm är besökarna många. I väntan på att få träffa en arbetsförmedlare är det några som söker jobb vid en dator.

Abdulla Rahman söker jobb som lagerarbetare, men också han är ganska pessimistisk om möjligheterna.

– På grund av min ålder, jag är snart 60. Jag hittar inte ett jobb som passar mig, säger Rahman.

I dag kom ändå en ljusglimt när det gäller jobben.

Hittills i oktober har drygt 3 400 personer varslats från sina jobb. Det är den lägsta siffran på över ett år och jämfört med oktober förra året när varlselvågen drog över delar av landet är skillnaden markant. I oktober förra året varslades nästan 20 000 personer.

Ann-Christian Jans arbetar på forskningsenheten på arbetsförmedlingen. Hon ser de färre varslen som en positiv signal från många företag.

– Man brukar säga att varsel är en väldigt god indikator på konjunkturutvecklingen och att den förutspår förändringar ganska väl. Skulle man utgå från det här skulle man kunna säga att är en första indikation på att det vänder, säger Ann-Christian Jans.

Även om varslen blir färre så är det långt kvar till att det lättar på arbetsmarknaden. Då har annat större betydelse än varsel.

– Det som har störst betydelse för arbetslöshetens utveckling är de tidsbegränsande anställningarna. Men under djupa lågkonjunkturer när det ökar så dramatiskt då spelar varslen en större roll. Det är fortfarande så att det kommer påverka arbetslösheten men det är andra faktorer som är viktigare.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".