Tyskland

Väntas förslå skattesänkningar på kredit

Skattesänkningar på kredit är ett omdiskuterat ämne i Tyskland just nu. Den tillträdande borgerliga regeringen väntas de närmsta dagarna föreslå just detta i sitt regeringsprogram: sänka inkomstskatter utan några motsvarande besparingar i budgeten. Kritiken är dock massiv.

Hans-Werner Sinn, en av dem mest ansedda liberala ekonomerna, tycker att regeringen gör rätt.

– Regeringen har bestämt sig för skattesänkningar och det passar i det här konjunkturläget, säger Hans Werner Sinn.

– Poängen med skattesänkningar eller andra statsutgifter är just att de inte ska vara finansierade, utan att de betalas med statlig upplåning, säger han.

För även om recessionen, den ekonomiska tillbakagången, nu är över så är det ekonomiska krisen inte förbi. Konjunkturen behöver fortsatt stöd, anser han. Staten bör låna och ge ut det som spararna inte vill spendera.

Professor Hans-Werner Sinn leder ett av de stora tyska ekonomiska instituten, ifo, i München. Han är en efterfrågad rådgivare i Tyskland. Han ger också gärna politikerna råd. Hans böcker säljer i stora upplagor. 

Men han är omstridd. Kallhjärtad och nyliberal, brukar han kallas. Just därför har han överraskat många med sina krisrecept, med ökad statlig inblandning i ekonomin.

Det vill han se också när det gäller de tyska bankerna.

– Staten måste tvinga bankerna att höja sitt egenkapital. Annars vågar bankerna inte låna ut till företagen, och den nu spirande tillväxten äventyras, menar Hans-Werner Sinn.

Hittills har de tyska bankerna själva kunnat välja om de ska begära statligt stöd. Många banker vill inte visa hur mycket de har förlorat på affärer med värdelösa papper under finanskrisen, och hur mycket deras egenkapital minskat.

Före krisen var summan av tyska bankers egenkapital ungefär tre biljoner kronor. Nu har den krympt till under 1,5 biljon, uppskattar Hans-Werner Sinn.

Bankerna måste bli av med sina dåliga papper, för att kreditsystemet ska komma igång igen. Statligt tvång är receptet i en kreditklämma, säger han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".