Kronan växer sig allt starkare gentemot den amerikanska dollarn. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Billigare varor tack vare starkare krona

På bara ett halvår har kronan förstärkts mot dollarn med mer än 20 procent. I normala fall innebär en starkare krona att importerade varor blir billigare, med viss fördröjning.

Matpriserna har redan börjat falla och snart syns även effekten på hemelektronik tror Anders Appelqvist, vd för organisationen Elektronikbranschen.

– Ja det kommer att komma successivt så länge dollarn håller sig lägre. Nu är vi visserligen beroende av euro framförallt på tv-sidan. Det är väl mer mindre apparater som är tillverkade i Asien som påverkas.

Tidigt i våras fick man ge över nio kronor för en dollar. I dag räcker det med omkring sju kronor.

Även euron har blivit något billigare och sammantaget innebär det att svenska konsumenter kan se fram mot lägre priser på många varor som importeras till Sverige.

Hur lång tid det tar innan de lägre priserna slår igenom i olika branscher beror bland annat på företagens ledtider från inköp tills varorna säljs i butik.

I matvaruhandeln är ledtiderna relativt korta och där har priserna fallit sedan i våras. I kläd- och skohandeln är ledtiderna långa och där har priserna fortsatt att stiga.

I hemelektronikbranschen valutasäkrar många företag sina inköp och det betyder att effekten av kronans förstärkning fördröjs.

Ändå har den hårda konkurrensen lett till att priserna på exempelvis platta tv-apparater har sjunkit med 20 procent och datorer med drygt 10 procent bara under det senaste året, enligt Statistiska centralbyrån.

Om prisfallet dessutom accelererar tack vare den starkare kronan kan man fråga sig om inte konsumenterna borde skjuta upp sina inköp i väntan på ännu lägre priser.

Det vill dock branschföreträdaren Anders Appelqvist inte veta av.

– Nej det tycker jag inte. Med det resonemanget ska man låta bli att köpa någonting till dagen innan man dör och då hinner man trots allt aldrig njuta av den här produkten. Jag tror att man med den konkurrens som finns i dag kan hitta riktigt bra erbjudanden, säger Anders Appelquist på Elektronikbranschen.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".