USA

Nya regler för medicinskt marijuanabruk

Obama-administrationen i USA lättar på de federala reglerna när det gäller medicinskt bruk av marijuana. Federala amerikanska myndigheter ska sluta åtala patienter som använder marijuana, förutsatt att patienten följer de regler som gäller i hans eller hennes delstat.

Federala amerikanska myndigheter ska sluta åtala patienter som använder marijuana, förutsatt att patienten följer de regler som gäller i hans eller hennes delstat.

Det är innebörden av nya riktlinjer som justitieminister Eric Holder har skickat ut till USAs åklagarmyndigheter.

Att använda drogen cannabis är ett federalt brott i USA, men tretton delstater har infört egna regler och tillåter att patienter använder marijuana för medicinskt bruk. I bl a Kalifornien, Oregon och Michigan har t ex cancerpatienter rätt att få marijuana utskrivet på recept som smärtlindring.

Fram till nu har federala myndigheter kunnat väcka åtal mot de här patienterna, och mot deras läkare, eftersom de alltså brutit mot federala lagar.

Men justitieminister Eric Holder säger nu att federala resurser inte ska användas till att åtala patienter som följer sina delstatslagar. Istället ska resurserna användas för att komma åt den illegala narkotikahandeln.

Den nya policyn innebär att president Obama uppfyller ett löfte från valrörelsen, och den innebär också ett tydligt avsteg från den tidigare Bush-administrationens linje.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".