Föreslår miljonbidrag för att klara krisen

EU-kommissionen föreslår att EU ska ge Georgien och Armenien 146 miljoner euro för att länderna ska klara den ekonomiska krisen.

Det isolerade Armenien kan få två tredjedelar av pengarna. På längre sikt hoppas landet på att den armeniska gränsen mot Turkiet kommer att öppnas och att det ska få igång landets ekonomi.

På utomhusmarknaden i staden Gjumri står Asia och säljer kläder och väskor från Turkiet, men affärerna går dåligt.

– Det finns dagar när vi inte säljer någonting och måste åka hem tomhänta, säger Asia.

Gjumri är Armeniens näst största stad med drygt 150 000 invånare. Den närmaste större staden är inte den armeniska huvudstaden Jerevan utan Kars på andra sidan den stängda turkiska gränsen.

De båda grannländerna förhandlar om ett sätt att komma förbi de svåra politiska konflikterna sinsemellan för att kunna öppna gränsen.

Många armenier hoppas att det skulle kunna bryta den ekonomiska isoleringen i den lilla fattiga nationen.

Tigran Mkrtchyan, analytiker på European Stability Initiative i Jerevan, säger att också i östra Turkiet finns en stark opinion för att gränsen till Armenien ska öppnas.

– Inte bara Kars utan också Igdir och andra mer eller mindre fattiga östliga turkiska regioner skulle tjäna på att kunna samverka med Armenien, säger Tigran Mkrtchyan.

Även om den turkisk-armeniska gränsen faktiskt öppnar i framtiden kommer regionen inte att kunna blomstra förrän Armenien löser konflikten också med sitt östra grannland Azerbajdzjan, säger Mkrtchyan.

– Om Armenien och Azerbajdzjan kan lösa konflikten om Nagorno-Karabach och öppna också den stängda gränsen kommer Europa länkas ihop med Centralasien, säger Tigran Mkrtchyan på European Stability Initiative.

Asia, som säljer turkiska varor på marknaden i Gyumri bara 15 km från den turkiska gränsen, säger att hon inte tror att affärerna kommer att gå bättre om gränsen öppnas.

– Den som har 100 dollar kommer att åka direkt till Turkiet och handla, säger Asia.

Fredrik Wadström
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".