Torsken ska skyddas. Foto: Daniel Nilsson/Scanpix.

Skärpt övervakning av europeiska fiskare

Uppdaterad: 15:43
För att få ned överfisket i haven ska övervakningen av fiskare ökas. Det har EU:s fiskeministrar bestämt. En lång rad krav på fiskare ska säkerställa att de inte tar upp mer fisk än de får.

– Konsumenten ska vara säker på att det som finns på matbordet, som finns på butikshyllorna, ska vara lagligt fångad fisk, sa fiskeminister Eskil Erlandsson efter mötet.

Det har varit ett välkänt fenomen i flera år att fiskare runt om i Europa undergräver EU:s fiskeripolitik. De fiskekvoter som politikerna har beslutat om har gällt hur mycket av fiskarterna som får tas i land. Problemet är att det är inte är samma sak som vad fiskarna tar upp ur havet.

På många håll har fiskare fortsatt att fiska i stort sett som vanligt och sen slängt överskottet, alltså det som är utöver deras kvot, tillbaka i havet. Fisken överlever inte det. Därför har överfisket fortsatt, även om fiskarna sedan bara har rapporterat in den godkända kvoten när de kommer i land.

Som EU:s revisionsrätt har konstaterat tidigare har också flera EU-länder varit alldeles för slappa i att se till att fiskereglerna följs.

Det fiskeministrarna nu har kommit överens om är ett paket av kontrollåtgärder, med allt från elektroniska loggböcker, inspektioner och redovisningskrav som ska öka pressen på fiskarna och göra det svårare att dumpa överskottsfisk i haven, säger fiskeminister Eskil Erlandsson.

Ytterligare krav ska också ställas på fiskeredskapen, så att bara så lite annan fisk än den man verkligen vill ha ska fastna i näten. Det gäller både andra arter och unga djur som är för små för att fiskas.

För första gången införs också möjligheten för medlemsländerna att ingripa mot fritidsfiskare, om man bedömer att en viss fiskart kan hotas av ett allt för intensivt fritidsfiske.

Under mötet sattes också fiskekvoter för Östersjön för nästa år. Vad gäller torsk i Östersjön gladdes fiskeministrarna åt att torskbestånden fortsätter att öka.

– Vi har ett ökande torskbestånd i Östersjön. De åtgärder som har vidtagits under de senaste åren har visat sig effektiva, sa Eskil Erlandsson.

De ökande bestånden gör att torskkvoten kan tillåtas öka något nästa år. I Bottenviken ökar också sillkvoten med hela 25 procent. Men i Östersjön i övrigt måste kvoten för sill, men också för skarpsill och lax, minska nästa år för att skydda arterna för överfiske.

Bland en del yrkesfiskare i Sverige har främst Fiskeriverket fått utstå viss kritik, för att myndigheten varit för duktig på att kontrollera yrkesfisket, jämfört med motsvarigheter i andra EU-länder. Men genom dagens beslut i ministerråd ska det alltså finnas en bredare, gemensam syn på kontrollerna.

– Vi vet att svenska myndigheter har gjort väldigt stora ansträngningar för att upprätthålla en god fiskerikontroll och det har man också hävdat att man har lyckats med. Vi har märkt det väldigt påtagligt bland våra medlemmar att ambitionen har ökat, säger ordföranden för Sveriges fiskares riksförbund, Henrik Svenberg.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".