Tre euro eller 30 kronor om dagen får maten till ett barn kosta. Arkivfoto: Ulrich Schneider/Scanpix.

Två miljoner barn i Tyskland i fattigdom

I Tyskland räknas vart sjätte barn som fattigt och barnfattigdomen har ökat på senare år. Samtidigt växer kraven på att samhället måste trygga barnens försörjning. Frågan står nu inför Tysklands viktigaste domstol.

I dag förhandlar den tyska författningsdomstolen om barn som lever i fattigdom. Och det är många; 1,7 miljoner barn i Tyskland lever i familjer som är hänvisade till socialbidrag. Frågan för domstolen är om just den del av bidragen som gäller barnen är alltför knappa. För de som arbetar socialt i landet är svaret givet.

– Det handlar om barn som inte kan delta i det mest elementära. Pianoundervisning eller att vara med i en sportklubb är inte att tänka på. Och blir det tal om att ett teaterbesök som kanske ingår i ett projektarbete i skolan ska kosta ett par euro, då är det alltid samma barn som anmäler sig sjuka och stannar hemma från skolan, säger Ulrich Schneider, som arbetar för ett tyskt socialförbund.

Tre euro om dagen, ungefär 30 kronor, får maten till ett barn kosta, enligt socialbidragsnormen.

Kritiken mot systemet handlar inte bara om nivån på socialbidragen för barn utan också om hur det räknas fram. Ett barns behov beräknas som en andel av en vuxens behov, enligt tanken att en liten behöver mindre än en stor. Blöjor eller leksaker ingår alltså inte i beräkningsgrunden. Däremot, absurt nog, tobak och alkohol, eftersom det är sådant som vuxna anses behöva i Tyskland.

Antalet fattiga barn har blivit större på senare år, parallellt med att låglönearbetsmarknaden växt i Tyskland. Löner på 40 kronor i timmen är vanliga numera. Och de som tjänar så lite har rätt att fylla ut sin inkomst med socialbidrag. Störst andel fattiga barn finns i familjer där mamman är ensamförsörjare.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".