1 av 2
Swedbanks aktie var som mest uppe på nästan fem procent men stängde tillslut på minus 0,4 procent. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Fram och tillbaka för Swedbanks aktie

Uppdaterad: 16:52
Efter Swedbanks stora förlust på 2,6 miljarder kronor för det tredje kvartalet har aktien åkt berg- och dalbana på börsen idag.

– Tror man att Swedbank kommer få rätsida på problemen kan det finnas en anledning att göra en investering. Den svenska rörelsen hos alla svenska storbanker går lysande. Här tjänar man bra med pengar även om man ser att man börja tappa lite. Därför är det problemen med kreditförluster som kommer vara ett stort mörkt mål, säger Aktiespararnas vd Günter Mårder.

Som mest var aktien upp nästan fem procent men föll sedan tillbaka för att pendla kring nollstrecket på eftermiddagen. När Stockholmsbörsen stängde stod aktien på minus 0,4 procent.

Investerarna tvekade och det räckte inte med att banken nu ser slutet på kreditförlusterna.

Att aktien inte föll kraftigt, trots 2,6 miljarder i förlust det tredje kvartalet, är ett tecken på att uttalandena från bankledningen bedöms som trovärdiga.

– Vi ser tendenser på att våra befarade kreditförluster börjar komma ner i tempo. Det är positivt, särskilt i Baltikum, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

Vad har utvecklingen betytt för de anställda i banken? 

– De har fått arbeta väldigt hårt. Framförallt så har det varit viktigt att vi vågar vara ute hos kunderna och ge dem rätt råd. Det är ju våra kunder som märker av lågkonjunkturen. Att ge dem rätt råd är otroligt viktigt för samhället i stort, där har vi gjort ett stort jobb tycker jag. 

Är de lika många nu som i början på året? 

- I Sverige är vi i stort samma antal. De största neddragningarna har vi framförallt i Baltikum och Ukraina. Där har vi också BNP-fall på 20 till 30 procent. Det är klart att volymen affär minskar med BNP.

Tre kvartal i rad med förluster, sammanlagt 8,7 miljarder i rörelsen och hela 19,6 miljarder kronor i reserverade kreditförluster. Det är Swedbanks facit hittills år 2009.

Aktieägarna har tagit största smällen och har redan betalat genom två nyemissioner. Swedbanks största ägare, försäkringsbolaget Folksam, avstår från att kommentera resultatet, meddelar vd Anders Sundström till Ekonomiekot.

Men möjligen kan gungorna ge tillbaka vad karusellerna har förlorat, det vill säga att marknaden skickar upp aktievärdet, om vändningen blir bestående.

Kunderna får känna av att det blir lite svårare att få lån, och Swedbank kommer under åratal framåt att sitta med panter som lämnats för lån i stället för låntagare som betalar tillbaka.

Därför bildas nu ett separat bolag för nödkrediterna som ska ta hand om alla de värden som finns kvar efter utlåningskarusellen i Baltikum och Ukraina, säger Michael Wolf.

– Det blir vårt bolag för att överta panter. Det är ett bolag där vi kommer ha panterna ett antal år för att se till att få tillbaka det värdet som de hade i början av sin livstid.
 
Hur stort blir bolaget?

– Mellan 5 och 15 miljarder tror vi i dag.

En lite lustig historia från det senaste årets finanskris är att det nya bolaget som får namnet Ektornet ska ta hand om det som blev kvar av Swedbanks engagemang i konkursade Lehman Brothers.

Swedbank äger nu ett stycke parkeringsplats i Los Angeles i Kalifornien.

– Lehmanengagemanget utvecklades också enligt planen vilket är väldigt tryggt att se.

Parkeringsplatsen hamnar i Ektornet?

– Ja, den avkastar ju dessutom bra så vi har hyrt ut en parkeringsplats och får sex procents avkastning på den, säger Michael Wolf.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".