Valkampanjen i Ukraina drar igång

Den här veckan går startskottet för presidentvalskampanjen i Ukraina inför valet i januari nästa år. Den orangea revolutionens dotter, Julia Tymosjenko, har tjuvstartat sin kampanj.

Fem år efter den orangea revolutionen är besvikelsen stor bland väljarna eftersom reformerna uteblivit och landet är i ständig politisk kris.

Affischer med budskap som "De pratar. Hon jobbar." och "De sviker. Hon jobbar." har redan synts runt om Ukraina under de senaste veckorna.

Premiärminister Julia Tymosjenko, den orangea revolutionens drottning 2004, tjuvstartade sin presidentvalskampanj med att framställa sig som den av kandidaterna som verkligen kommer att få någonting gjort. Tymosjenko ska utmana ukrainska presidentkandidaten Viktor Janukovitj som enligt dagens opinionsundersökningar också är den starkaste kandidaten.

Janukovitj har sitt starkaste stöd i Ukrainas rysktalande östra och södra delar. Han stod som vinnare redan i förra presidentvalet innan de massiva gatuprotesterna mot påstått valfusk tvingade fram ett nyval som vanns av Viktor Jusjtjenko. Den sittande presidenten Jusjtjenko har i dag så låga opinionssiffror att han redan är uträknad inför valet i januari.

Det ukrainska presidentvalet infaller mitt i den häftiga inrikespolitiska debatten om hur landet ska hantera relationerna med Ryssland, EU och Nato. Ukraina har drabbats hårdare än de flesta andra europeiska länder av den ekonomiska krisen. Dessutom har de ständiga politiska striderna mellan regering och president samt mellan olika fraktioner i parlamentet förlamat förändringsarbetet i den före detta sovjetrepubliken.

Ukrainas 47 miljoner invånare står inte alls inför samma tydliga val som för fem år sedan när valfusk och auktoritärt styre ställdes mot reformer och demokrati. Den här gången kommer de ukrainska väljarna att gå till val med betydligt lägre ställda förväntningar på vad landets politiska elit kan åstadkomma.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".