Swedbank bildar bolag för nödkrediterna

För att ta hand om alla de värden som finns kvar i samband med utlåningen i Baltikum, där de flesta kreditförluster hittills har uppstått, så bildar Swedbank ett nytt bolag som heter Ektornet.

– Det blir vårt bolag för att överta panter. Det är ett bolag där vi kommer ha panterna ett antal år för att se till att få tillbaka det värdet som de hade i början av sin livstid, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

Hur stort blir bolaget?

– Mellan 5 och 15 miljarder tror vi i dag, säger Michael Wolf, vd för Swedbank.

19,6 miljarder kronor i kreditförlust och 8,7 miljarder kronor i rörelseförlust på nio månader. Det är Swedbanks facit efter satsningen i Baltikum och Ukraina.

Där har ländernas ekonomiska kollaps gjort att Swedbank och andra svenska bankers verksamhet också har kollapsat.

Ändå anser Swedbank att det värsta ligger i historien och det kan vända till det bättre snart.

Swedbank förlorade även pengar i Lehman-kraschen i september förra året och nu sitter Swedbank med en pant som kan verka en aning lustig. Nämligen en parkeringsplats i Los Angeles i USA som ger sex procents ränta.

– Lehmanengagemanget utvecklades också enligt planen vilket är väldigt tryckt att se.

Parkeringsplatsen hamnar i Ektornet?

– Ja, den avkastar ju dessutom bra så vi har hyrt ut en parkeringsplats och får sex procents avkastning på den, säger Michael Wolf.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".