Analys: Därför blev det en storförlust

Vad är egentligen problemet för Swedbank?

– Michael Wolf låter ganska optimistiskt trots att det ändå var en brakförlust idag. Han måste låta optimistisk och visa att det går att vända det här. Men faktum är att det återstår väldigt mycket för att bevisa det.

– Det är stor osäkerhet, framförallt när det gäller engagemangen i Baltikum och Ukraina. Det är enorma kreditförluster som man nu tvingas ta och betala för. Samtidigt finns det osäkerhet inför framtiden när det gäller osäkra fodringar. Där vet man inte vad man får betala i slutändan, säger Ekots ekonomireporter Sören Granath.

Vad kan man mer säga om resultatet för tredje kvartalet?

– Att det helt enkelt blev ett sämre resultat. Till och med sämre än vad analytikerna hade räknat med. Banken går ganska bra på hemmaplan i Sverige. Här ökar man med åtta procent. När det gäller intäkterna från vanlig långivning går det hyfsat bra.

– Det som gjort att det ser ganska illa ut är framförallt de stora förlusterna i Baltikum. Där handlar det om att ekonomierna kommer på fötter igen och att deras låntagare kan börja betala tillbaka. Det handlar om väldigt stora omvärldsfaktorer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".