Karzai har utsatts för stora påtryckningar

Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg om beskedet att det blir en andra valomgång i det afghanska presidentvalet.

Vad ligger bakom beskedet?

– Krasst uttryckt kan man säga att Karzai har utsatts för så enorma påtryckningar in i det sista att han blev tvungen att acceptera den här utredningen som kom i går och som visade på så omfattande valfusk till Karzais fördel. Hundratusentals röster för honom måste ogiltigförklaras och då har han inte längre 50 procent av rösterna. Det här satt uppenbarligen mycket långt inne, USA, Storbritannien, Frankrike och FN har alla pressat Karzai med möten och telefonsamtal ända fram till nu. Den amerikanska senatorn John Kerry som befinner sig i Kabul och stod vid Karzais sidan när han höll tal satt i timslånga möten med honom ända fram till talet, säger Agneta Ramberg.

Vad finns det för garantier för att det inte fuskas även i den andra valomgången också?

– Inga alls som vi vet. Det enda sättet att tvätta detta solkade val är en andra valomgång, om den sedan kan genomföras på ett sätt som tvättar valet någorlunda rent, det vet vi inte än. Det är också högst osäkert då säkerhetssituationen kommer att vara mycket besvärlig, säger Agneta Ramberg.

Studioreporter Anja L. Sundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".