Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varg skjuten i Ånge.

Delade meningar om nya rovdjursregler

Senare i dag väntas riksdagen klubba igenom nya regler för svensk rovdjursförvaltning. Till exempel ska länsstyrelserna få mer makt över avskjutning av rovdjur.

Berth-Ove Lindström, ledamot i Svenska rovdjursföreningen tycker att det behövs mer tid att utreda hur rovdjuren ska förvaltas.

– Med den här propositionen har man bara gjort det svårare att jobba med rovdjur i Sverige.

Hur menar du då?

– Ska 21 olika myndigheter stå och tolka svensk rovdjurspolitik? Man har bara gått på ändamål att förvalta genom jakt och inte genom förebyggande åtgärder till exempel, säger Berth-Ove Lindström.

Ett syfte med den nya rovdjursförvaltningen är att beslut om skyddsjakt och licensjakt, alltså jakt under en fastställd period på rovdjur, ska kunna tas närmare de som berörs.

Det här ska ske i rovdjursdelegationer som ska finnas i varje länsstyrelse, och där politiker, naturvårdsorganisationer, rennäring, med flera ska vara representerade.

Jörgen Jonsson, ordförande på Svenska samernas riksförbund SSR, välkomnar ordförande förslaget och tror att rennäringen kommer att tjäna på det.

– I dag är det många samebyar som är väldigt utsatta, som förslaget är lagt nu så finns det ändå en möjlighet för ett forum där man ska kunna diskutera och resonera och försöka förstå varandras förutsättningar, säger Jörgen Jonsson.

Berth-Ove Lindström på rovdjursföreningen tror snarare att systemet med representanter från helt olika intressen som ska enas i jaktbeslut, kommer att öka motsättningarna.

– Jag upplever att det är rätt så cementerat när det gäller våra åsikter, sitter man i en sådan delegation då framför man ju sin organisations åsikter och då är det svårt att tro att man ska nå någon konsensus kring det, säger Berth-Ove Lindström.

En annan del i förslaget som riksdagen i dag ska ta beslut om, är hur den svenska vargstammen ska begränsas till max 210 djur.

Redan första januari nästa år ska licensjakt på varg i områden där stammen är tillräckligt stark vara möjlig.

Berth-Ove Lindström i rovdjursföreningen ser en risk att vargstammen kommer att försvagas. Han hade hellre sett att ersättningsnivåerna för dödade renar hade höjts för drabbade samebyar.

– Det har legat still sedan 1996 och allt annat i samhället har ju ökat. Jag menar att Sverige är ett rikt land. Vi måste ha råd att betala för de skador som rovdjuren gör, så jag förstår att rennäringen klagar, säger Berth-Ove Lindström på Svenska rovdjursföreningen.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".