Fuskande forskare får leda forskning igen

En professor vid Försvarshögskolan som har plagierat texter ska nu återigen leda forskning och utbildning vid skolan, enligt rektorn.

Forskare vid Försvarshögskolan är upprörda och menar att det skadar skolans anseende, men vågar inte protestera offentligt av rädsla för att förlora jobbet.

De får dock stöd av professor Kristian Gerner vid Lunds universitet som tidigare har granskat professorn.

– En högskola bör inte ha en människa ansvarig för forskningen som själv har en mycket säregen syn på vad forskning är, alltså att man kan använda andras resultat utan att det framgår. Jag tycker att Försvarshögskolans ledning har missuppfattat sin roll att främja god forskning och god vetenskaplig sed i det svenska forskarsamhället.

De bidrar inte till det, utan snarast tvärtom alltså?

– Ja det tycker jag att man kan säga, säga Kristian Gerner.

Ekot berättade i vintras om Vetenskapsrådets granskning av professor Nils Maurius Rekkedal vid Försvarshögskolan. Efter en genomgång av Gerner och professor Marie Demker vid Göteborgs universitet konstaterade Vetenskapsrådet att Rekkedal "har avvikit från god vetenskaplig sed".

Statens ansvarsnämnd slog dock fast att Rekkedal inte skulle få någon disciplinpåföljd då stor del av kritiken rörde fall äldre än två år.

Sedan dess har Rekkedal inte varit fullt aktiv på skolan. Från och med nu ska han dock, med stöd av rektor Mats Ericson, delta i exempelvis Forsknings- och utbildningsnämndens möten och därmed besluta om forskning och utbildning vid skolan.

En rad lärare vid skolan som Ekot har talat med menar att det skadar skolans trovärdighet och de får medhåll av Marie Demker.

– Utan ett gott akademiskt rykte är ju verksamheten irrelevant.

Riskerar Försvarshögskolans verksamhet och forskning att bli betraktad som irrelevant?

– Man kan inte på något sätt dra skolan över en kam, men det visar kanske lite att rektorn fullt ut inte riktigt förstår hur den akademiska verksamheten bedrivs.

Stämningen på skolan är infekterad. Rekkedal har stöd av vissa lärare, säger Marie Demker.

De som menar att deras eget arbete svärtas av att de måste samarbeta med Rekkedal vågar inte säga något offentligt, av rädsla för att förlora sina tjänster.

Rektorn har bett alla att hålla tyst och på ett internt möte har rektorn, enligt uppgift till ekot, sagt att det kommer ses som arbetsvägran om någon vägrar samarbeta med Rekkedal.

Kristian Gerner tycker tystnaden är allvarlig.

– Jag tycker att det är mycket olyckligt. Det här är en akademisk institution och det betyder att man ska ha total frihet för varje forskare och lärare att agera efter sin övertygelse, säger Kristian Gerner.

Ekot har sökt rektorn och rekkedal för en kommentar, men har inte fått något svar.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista