Många skuldsätts under skuldsanering

Personer som har skuldsanering lämnas utan stöd i många kommuner. Konsekvensen blir att de skuldsatta blir ännu mer skuldsatta.

Detta enligt Peter Hellman på inkassoföretaget Alektum Inkasso där var tredje skuldsatt som genomgår skuldsanering fått nya krediter under saneringstiden utan att kunna betala för sig.

– I och med att det finns köer på ett eller två år hos många kommuner och förvaltningar är det så att de inte kommer fram i tid. Där har vi ett problem. Huvudsyftena med skuldsaneringen, det vill jag trycka på, är att borgenären ska få viss betalning och gäldenären rehabilitering. Om det finns statistik som visar att det här inte fungerar i en tredjedel av fallen så måste någonting göras, säger Peter Hellman.

I år har cirka 3 000 personer beviljats skuldsanering. Det betyder att om de kan leva på existensminimum i fem år och betala av en mindre månatlig summa under den tiden, skrivs skulderna av.

Många återfaller dock till nya skulder redan under tiden som deras gamla skulder saneras.

Av dem som Alektum Inkasso har fordringar på genomgår 8 000 personer skuldsanering. Nästan var tredje, 32 procent, har fått nya skulder som har gått till inkasso under saneringstiden.

Just nu bereds ett förslag till en ny lag om skuldsanering.

– Man har ännu inte tittat på hur det ser ut, om de som har fått skuldsanering tidigare har återfallit eller inte. Den statistiken finns inte med i utredningen och det är någonting man bör väga in innan man ändrar lagen. Det finns en sådan stor återfallsgrupp och man bör se vad man kan göra åt det här, säger Peter Hellman.

En enkät som Ekot har gjort till kommunerna visar att det ofta är lång väntan på den ekonomiska rådgivning som kommunerna är skyldiga att ge, ofta flera månader och i vissa fall upp till två år.

Rikskronofogden Eva Liedström Adler håller med Peter Hellman om att rådgivningen måste bli bättre.

– Jag är alldeles övertygad om att fler resurser inom ramen för skuld- och budgetrådgivning i kommunerna, om man har tillgång till dem, skulle kunna bidra ytterst påtagligt, säger rikskronofogden Eva Liedström Adler.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Fakta: Skuldsanering

Sedan 1994, då skuldsaneringslagen trädde i kraft, och fram till sista september i år har 31 284 personer beviljats skuldsanering.

Av dessa är det 2 916 i år till och med slutet av september.

Sedan den 1 januari 2007 är kommunerna skyldiga att tillhandahålla budget- och skuldrådgivning.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".