Preisdent Hamid Karzai har godkänt en andra valomgång den 7 november. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.
Afghanistan

Beslut om en andra valomgång hyllas

Beskedet att det blir en andra omgång i det av fusk svårt fläckade afghanska presidentvalet har välkomnats från alla håll i kväll.

Samtidigt uttrycks farhågor för utmaningarna att försöka ordna ett trovärdigare val på bara två veckor.

I Washington sade till exempel president Obama att beskedet innebär att det nu finns en väg framåt i Afghanistan.

Barack Obama hade skäl att låta lättad i kväll när den sittande afghanske presidenten Hamid Karzai efter starka internationella, framför allt amerikanska, påtryckningar nu har gått med på att ta en andra valomgång.

Karzai har tvingats acceptera att när hundratusentals röster på honom själv hade underkänts och räknats bort på grund av fusk hade han inte 50 procent av rösterna längre. Då kräver afghansk lag en andra omgång mellan de två ledande kandidaterna.

En andra valomgång kan tvätta det fusksolkade valet renare och göra det mer trovärdigt, men det finns inga garantier för att det blir särskilt mycket mindre fusk den sjunde november.

Dessutom finns starka farhågor om säkerhetsläget och vad talibanerna kan göra för att hindra afghanerna från att rösta.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har redan varnat för de enorma utmaningar valet innebär och den korta tid som finns att försöka möte dem.

Det finns dock uppgifter i Kabul om samtal mellan Karzais och motkandidaten Abdullah Abdullahs läger och att de eventuellt kan leda till något slags avtal om maktdelning, i stället för ett problemfyllt val till.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".