Foto: Scanpix.

Viktigt besked om Saabs överlevnad

I dag kommer ett av de viktigaste avgörandena om Saabs överlevande som biltillverkare. Det är den Europeiska investeringsbankens styrelse som ska godkänna den låneansökan som är en förutsättning för att hela affärsuppgörelsen ska gå ihop.

Det är inte bara att ringa och låna pengar från Europeiska investeringsbanken. EU-myndigheten som ligger i Luxemburg fördelar investeringslån i miljardklassen, och gör mycket noggranna kreditprövningar.

I Saabs fall handlar det inte bara om att banken ska tro på affärsplanen, alltså att Saab med ny ägare bakom ratten ska börja tjäna pengar och kunna betala tillbaka lånet på 400 miljoner euro, omkring fyra miljarder svenska kronor.

Utan det är också stränga villkor, lån till biltillverkare får nämligen bara ges för forskning och utveckling av miljöteknik och säkerhet. Det kan alltså inte bli frågan om pengar bara för att hålla igång biltillverkning i Trollhättan för jobbens skull.

Utan den Europeiska investeringsbanken måste tro på att pengarna leder till en hållbar verksamhet som arbetar mot mer miljövänliga bilar.

Svaret i dag väntas bli ett ja, att styrelsen ger klartecken till fortsatt handläggning av lånet till Saab. Men ännu är det långt kvar innan pengar betalas ut. Först måste EU-kommissionen granska upplägget, så att svenska statens lånegaranti inte är ett förtäckt statsstöd.

Man tror att det handlar om månader. En lång tid för en biltillverkare som nästan inte lyckas sälja några bilar så länge osäkerheten kring märket varar.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".