Kyrkomötet hålls i Uppsala domkyrka. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Fråga om kyrkliga homoäktenskap avgörs

Svenska kyrkan ska under kyrkomötet slutgiltigt ta ställning till om homosexuella ska få gifta sig kyrkligt.

Frågan ska först debatteras i dag under det pågående kyrkomötet. Av talarlistans längd att döma så kommer det bli en maratondebatt, något biskop Martin Lind i Linköpings stift tycker är bra.

– Det tycker jag är ett hälsotecken faktiskt. Jag hade varit ganska bedrövad om Svenska kyrkans kyrkomöte skulle diskutera en sådan här pass kontroversiell fråga och det inte var en lång talarlista, säger Martin Lind.

Biskop Martin Lind är en av de 78 föranmälda talarna i dagens debatt om vigsel och äktenskap på Kyrkomötet i Uppsala. Talarlistan lär bli längre när debatten kommer igång.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och man räknar med minst fem timmar debatt.

Martin Lind hör till dem som debatterar för homosexuellas rätt att ingå äktenskap också i kyrkan.

Sedan i maj kan homosexuella gifta sig borgerligt.

En annan debattör är biskopen i Luleå, Hans Stiglund.

– I mitt sätt att se så är äktenskapet definierat som en ordning mellan man och kvinna och rymmer inte den relation som är en samkönad relation, säger Hans Stiglund.

Hans Stiglund räknar med att bli nedröstad i morgon, men han vill ändå debattera i dag. Han tycker inte att Svenska kyrkan har hanterat frågan bra.

Att acceptera och välsigna homosexuell kärlek är, enligt honom, en sak. Att ändra äktenskapets innebörd är en annan.

Hans Stiglund tycker att det har gått för fort och att politikerna har fått styra för mycket.

– Jag tycker att det är en ganska viktig fråga att kyrkan får stå på egna ben och får formulera sin tro och formulera sin bekännelse. Det tycker jag inte vi har givits tid att göra, säger Hans Stiglund.

Biskop Martin Lind å sin sida menar att kyrkan har diskuterat frågan i 50 år och att det nu egentligen bara handlar om vad det ska kallas.

Det stora var när svenska kyrkan införde partnerskapsvälsignelsen för några år sedan.

– När vi sa ja till den livslånga homosexuella kärleken sa vi egentligen ja till det avgörande. Det som händer nu i veckan är mer en terminologisk fråga, om det också kan kallas äktenskap, säger Martin Lind, biskop i Linköpings stift.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".