Gasledning i Östersjön

Nordstream går med på miljökrav

Nordstream har gått med på flera miljöskyddande krav från svenska myndigheter visar svaren från bland annat SMHI på Nordstreams senaste underlag för bygget.

Regeringen förbereder nu ett beslut om gasledningen under Östersjön. Det är om det kommer att uppstå miljöskador på grund av bygget som Sverige kan stoppa gasledningen som kommer att ligga på svensk ekonomisk zon.

Tidigare i veckan sa Danmark ja till gasledningen.

Flera tunga remissinstanser i Sverige konstaterar nu att Nordstream kommer att ta hänsyn till miljön. SMHI säger till exempel att Nordstream har sänkt ner rören i botten i närheten av Bornholm så att de inte kommer att påverka miljö, flöde och övergödning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger att Nordstream på ett tillfredställande sätt har svarat på dess synpunkter och har inget ytterligare att anföra.

Riksantikvarieämbetet anser inte att det längre återstår några hinder från kulturmiljösynpunkt för att lämna tillstånd till projektet.

Flera invändningar finns dock fortfarande, bland annat när det gäller gasledningens dragning sydost om Gotland.

Sjöfartsverket anser att gasledningen kommer att hindra fartyg i nöd att snabbt kunna kasta ankar. Ledningen bör därför dras längre österut.

Även naturvårdsverket vill ha en annan dragning i samma område för att skydda de viktiga fiskebankarna Hoburgs bank samt Norra och Södra Midsjöbankarna.

Nordstream hoppas på besked av den svenska regeringen inom en snar framtid.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".