Många skolelever ligger sjuka i svininfluensa. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Svininfluensan har slagit till mot skolor

Uppdaterad: 15:50
På flera håll i landet har svininfluensan nu brutit ut. Ett stort antal elever har insjuknat bland annat i Arvidsjaur, Piteå, Sundsvall, Danderyd, Södertälje och Tibro. Och i Halland får många vänta på vaccinationen sedan vaccinet tagit slut.

Annika Linde på Smittskyddsinstitutet är inte förvånad och säger att utbrotten på skolor kommer leda till en ökad spridning framöver.

– Det har ju varit så att det sen sprider sig uppåt och nedåt, så att de mindre barnen och äldre skolbarn, alltså på gymnasiet och universitet, kommer att vara nästa grupp att drabbas. Och sen föräldrarna till de här barnen i viss usträckningen också.

Samtidigt hoppas Smittskyddsinstitutet att vaccineringen ska dämpa spridningen, redan har 600 000 doser levererats, men en återstår många som inte vaccinerats.

– Alla är inte vaccinerade ännu och det finns en risk nu för att det kommer att bli en del svåra fall framöver och det är ju viktigt att de som hör till riskgrupperna vaccinerar sig och så småningom hela befolkningen.

David Svanberg, Ekot i Jönköping
david.svanberg@sr.se

Linnéa Frimodig, SR Skaraborg
linnea.frimodig@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".