I en Ica Maxi-butik höjdes priserna 20 procent efter PRO:s undersökning. Arkivfoto: Scanpix.

Ica höjde matpriser efter PRO-granskning

Flera av Sveriges största Icabutiker höjde sina priser efter pensionärsorganisationen PRO:s årliga prisjämförelse.

Det är Dagens Nyheter som granskat priset på de varor som prisjämförts några månader efter pensionärsorganisationens undersökning. Tidningen har undersökt samma varukorg i elva Ica Maxi och Ica Kvantum-butiker i Umeå, Göteborg, Uppsala, Malmö och Stockholm.

Där visade det sig att nio av de elva butikerna hade höjt priset på varorna som ingår i jämförelsen, fem av dem med tio procent eller mer.

PRO har gjort sina undersökningar sedan början av 90-talet. Tanken har varit att årligen jämföra priser i livsmedelsbutiker i hela landet.

I år hade organisationen granskat ett femtiotal varor i drygt 1 000 butiker runtom i Sverige. I många fall visade det sig att just Icas matkorg var billigast.

Ett exempel är Ica Maxi i Norsborg i Stockholm. När PRO gjorde sin prismätning där var butiken en av Storstockholms billigaste jämfört med cirka 200 andra butiker. Men sedan mätningen gjordes har det skett en prisökning på 20 procent, skriver DN.

Håkan Lönnberg som driver Ica Maxi i Norsborg förklarar bland annat att skillnaderna i pris är naturliga och att de varierar på grund av råvarupriser.

PRO gjorde sin mätning i somras medan DN gjorde sin under vecka 42, mellan 12-16 oktober.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".