Vinst för SEB, men en kraftigt sämre sådan jämfört med 2008. Foto: Scanpix. Montage: SR.

SEB redovisar väntad vinst

SEB redovisar en förväntad vinst för tredje kvartalet i år, men det är en kraftigt minskad vinst jämfört med motsvarande period 2008.

Det blev ungefär som prognoserna hade förutspått. För tredje kvartalet i år redovisar SEB en rörelsevinst på 388 miljoner kronor, och förväntningarna låg på 352 miljoner enligt analysföretaget SME Direkt.

Trots att vinsten motsvarande period 2008 låg på två miljarder så är det ändå på plus till skillnad från Swedbank som hamnade på minus 2,6 miljarder i går.

SEB:s kreditförluster ökade med 15 procent under det tredje kvartalet, till 3,3 miljarder, och sammanlagt i år under tre kvartal uppgår kreditförlusterna till 9,3 miljarder. Swedbanks kreditförluster under tre kvartal i år är 19,6 miljarder kronor.

SEB har precis som Swedbank investerat tungt i Baltikum, och nedgången i ekonomierna där har slagit hårt mot SEB också.

SEB:s räntenetto blev ungefär som samma period 2008, eller 4,5 miljarder kronor, medan provisionsnettot sjönk från 3,8 till 3,6 miljarder kronor.

Intäkterna totalt steg från 9,2 miljarder till 9,7 miljarder kronor.

SEB väljer nu att inte ansöka om förlängt deltagande i statens garantiprogram, med motiveringen att finansmarknaderna fungerar lite bättre nu och det är lite mer av ekonomisk stabilitet i systemet nu i vad som tycks vara slutet på akutfasen i finanskraschen.

SEB har inte heller utnyttjat programmet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".