Det här gäller vid skuldsanering

Skuldsanering innebär att en svårt skuldsatt person helt eller delvis kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder.

Den som godkänns för skuldsanering har ofta haft problem med sin ekonomi under en längre tid och har ofta skulder hos kronofogden.

För att få skuldsanering beviljat krävs att man uppfyller en rad krav.

  • Du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år (s.k. kvalificerad insolvens).
  • Det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du får inte ha pågående näringsförbud.
  • Du kan i princip bara få skuldsanering en gång.
  • Är du näringsidkare måste din verksamhet vara liten och det mesta av dina inkomster ska komma från annat håll.

Om personen som söker skuldsanering uppfyller samtliga krav så gör Kronofogden en prognos över de framtida möjligheterna att betala skulden.

Omständigheter som kan påverka beslutet är den totala skulden, den nuvarande och framtida inkomsten, ålder, arbetsförmåga, utbildning, eventuell sjukdom och arbetslöshet.

Kronofogden gör också en så kallad skälighetsbedömning där man tar hänsyn till hur gamla skulderna är.

För att skuldsanering ska bli aktuellt bör skulderna vara minst tre till fyra år gamla.

En bedömning görs också av hur skulderna har uppkommit, om det gäller konsumtion, bostadslån, skadestånd eller skatteskulder.

För att komma i fråga ska du ha gjort allt du kan för att försöka betala av dina skulder. Du ska också vara aktiv och svara på myndighetens frågor samt lämna korrekta uppgifter.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".