Bildt leder samtal inför valet i Bosnien

I Bosnien, där det är val nästa år, pågår samtal utanför Sarajevo för att försöka ena ett allt mer splittrat Bosnien. Samtalen leds av utrikesminister Carl Bildt och USA:s vice utrikesminister. Och Bildt tror på framsteg innan mötet avslutas imorgon, trots att det inte bara går framåt.

Nej, men Bosnien är på det är sättet, då och då kör det fast då får man lirka ett tag och då går det framåt och så blir de lite praktiska och medvetna vad det behöver göra.

En av de tre sidornas politiska ledare kroaten Dragan Covic sammafattade sammanfattar allas uppfattning.

– Jag är absolut pessimist när det gäller de konkreta delarna av reformpaketet, sa Covic.

Bland förslagen som Bildt och USA:s vice utrikesminister James Steinberg lagt fram finns en stärkt centralmakt, mer platser i parlamentet och att Bosnien upphör vara under internationellt beskydd. Allt för att Bosnien ska ha en chans att söka EU- och Nato-medlemsskap.

Sprickan mellan Bosniens serber å den ena sidan och kroater och bosnier å den andra har fördjupats de senaste månaderna och i princip blockerat alla beslut i regeringen. Den bosnienserbiske premiärministern Milorad Dodik har hårdast kritiserat Bilds och Steinbergs förslag.

SR:s Balkankorrespondent Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".