SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Börsen sänker SEB trots kvartalsvinsten

Uppdaterad: 18:07
Banken SEB:s resultat för det tredje kvartalet, som redovisades i dag, blev något bättre än väntat. Men det finns kvar problem med kreditförluster, och SEB:s A-aktie sjönk med fyra procent på Stockholmsbörsen.

– Det tredje kvartalet är väl det bästa intäktskvartalet som banken någonsin har haft. Det roliga med det är naturligtvis att vi har haft en hög aktivitet under kvartalet. Sedan fortsätter vi att reservera för framtida förluster i Baltikum, men det viktiga det här kvartalet är väl i lite lägre takt, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

9,3 miljarder i kreditförluster hittills i år, är det en siffra som du är nöjd med?

– Det är nog ingen som kan vara nöjd med att reservera så mycket för framtida kreditförluster. Men det är enligt den prognos som vi har jobbat efter. Och det viktiga är väl nu att vi känner att vi har vågat sticka ut hakan och säga att vi upplever att vi är i ett ganska kontrollerat läge, och att vi ser att inflödet av problemkrediter minskar, säger hon.

Stockholmsbörsen värderade rapporten negativt, och A-aktien föll med fyra procent, till 45,10.

Det blev alltså vinst i rörelsen på 388 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med två och en halv miljard förra året. Vinstprognoserna låg lägre men ändå är investerarna avvaktande.

Ty faran är inte över även om ljuset börjar skymta. Hittills i år har SEB redovisat kreditförluster på 9,3 miljarder kronor, men står fortfarande på plus efter nio månader. Baltikum fortsätter att kasta sin skugga över resultatet och utvecklingen där beskrivs som utmanande, men på väg mot normalisering.

– Det handlar väldigt mycket om att vara en del av makrokonjunkturen, och se lite grann hur det här länderna ser ut. Det kanske är så att de börjar se ett litet ljus långt fram i tunneln, även om vägen är väldigt lång, säger Annika Falkengren.

Du menar att när det vänder upp där i Baltikum, så blir det bättre för er också?

– Absolut. Och vad vi har kunnat se, och vad jag har sagt i dag, är väl att i Estland ser man ju faktiskt en liten ljusning, medan det fortfarande är mer utmanande i Lettland och Litauen, säger hon.

SEB väljer nu att inte förlänga deltagandet i statens garantiprogram, säger Annika Falkengren.

– Jag tror att det är viktigt att säga att ingen vill vara med om man inte behöver. Det är otroligt viktigt att man står på egna ben. Med det som vi har känt nu, att vi inte har utnyttjat det statliga garantiprogrammet en enda gång, så finns det kanske ingen anledning att vara med heller, säger hon.

Har ni haft någon nytta av att vara med där?

– Jag tror att alla banker i Sverige har haft en stor nytta av att staten gick ut så snabbt och tidigt och sa att det fanns ett garantiprogram. Det har gynnat oss alla, och det ska vi nog alla vara väldigt tacksamma över.

Kan man säga att det ser ljusare ut både för banken och för konjunkturen?

– Det känns tidigt att säga det. Men vi ser helt klart en del ljuspunkter. Det vågar jag säga, säger Annika Falkengren, vd för SEB.


Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".