1 av 2
För att pengarna ska betalas ut kräver EIB att den svenska staten står för garantier. Foto: Paul Sancya/Scanpix.
2 av 2

EIB godkänner miljardlånet till Saab

Uppdaterad: 18:00
I dag godkände Europiska Investeringsbanken, EIB, Saab Automobiles låneansökan. Beslutet är ett steg på vägen för att den svenska biltillverkaren ska få ett lån på upp till drygt fyra miljarder kronor.

Det var en nöjd Christian von Koenigsegg som tog emot beskedet.

– Det är en viktig milstolpe i affären, så det känns bra.

Vad tror du har övertygat EIB om att det här är något som man kan tro på?

– Det är helhetsbilden, det är affärsplanen som ligger, det är Saab som företag, hur de ser ut i dag och hur framtidsplanerna ser ut.

Efter EIB:s beslut i dag inleder EU-kommissionen en granskning för att se så att lånet inte strider mot statstödsreglerna.

Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet, säger att det finns många frågetecken om hur Saab Automobile ska få till en lönsam verksamhet så att man kan betala tillbaka lånet.

– Utifrån kända fakta om bilvärlden och hur det ser för konkurrerande företag så måste det till något alldeles speciellt för att man ska se en trovärdighet i den här planen. Saab måste ha fått vingar igen på något sätt, hur kan inte jag svara på. Om det här fungerar så får vi skriva om läroböckerna om biltillverkning och industriell ekonomi i biltillverkning, för då har man gjort något som inte tidigare varit möjligt.

Enligt Christian Berggren är det stor risk att notan för lånet hamnar hos de svenska skattebetalarna. Och det finns betydligt bättre sätt att stödja svensk industri än att garantera detta riskfyllda projekt, menar han.

Men Christian von Koenigsegg säger att skattebetalarna inte behöver oroa sig.

– Självklart så kommer Saab och vi göra vårt yttersta för att det här ska fungera, det är nummer ett. Nummer två är att Riksgälden och därmed de svenska skattebetalarna har fullgod säkerhet för sin garanti i form av de säkerheter som Saab ställer till Riksgälden. I slutändan ligger säkerheterna där men huvudmålet är att kunna betala tillbaka pengarna med en framgångsrik verksamhet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".