Statis Notou är parkeringsvakt i Malmö. Foto: Melissa Dahlqvist/SR.

Parkeringsvakter får kamera på huvudet

Malmös parkeringsvakter blir först i landet med att utrustas med små videokameror som bärs på huvudet för att kunna filma hot och trakasserier. Leo Strömberg är avdelningschef på kommunägda Parkering Malmö.

– Det här handlar om arbetsmiljö. Vi har tyvärr alldeles för många tråkiga incidenter där en yrkeskår som bara utför sitt jobb blir trakasserade och förolämpade. Det är inte okej, säger avdelningschef Leo Strömberg.

I början skall ett fåtal parkeringsvakter på prov utrustas med videokameror och försöket skall utvärderas vid årsskiftet. Sedan är tanken att samtliga parkeringsvakter i Malmö skall bära videokameror.

Idén med små tumstora videokameror på huvudet kommer från Edinburgh i Skottland och London där man enligt Parkering Malmö haft mycket goda erfarenheter av kamerorna.

– Antalet verbala påhopp och bespottning går ner dramatiskt, så det var därför vi blev nyfikna och vill prova det här även i Malmö.

Könsord, hot och fysiskt våld har blivit vardag för Malmös parkeringsvakter, menar Statis Notou.

– Man märker själv att samhället har ändrats ganska mycket. Det har blivit ett mycket tuffare klimat överallt. Och vi hamnar dagligen i olika incidenter i Malmö.

Kameraövervakning är en känslig fråga, men länsstyrelsen har godkänt de begränsningar av användandet som Parkering Malmö föreslagit, säger Leo Strömberg.

– Vi har gjort så att om en vakt känner att en situation är obehaglig så kan inspelningen sättas på. Och vi sparar enbart det material som leder till en polisanmälan. Allt annat destrueras. 

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".