"Lånet är avgörande för Saabs framtid"

Beslutet från Europeiska investeringsbanken är avgörande för Saabs framtid, säger Jöran Hägglund som är statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.

– Det är en avgörande för att överhuvudtaget kunna se en framtid för Saab Automobile. I den meningen var det viktigt även om det fortfarande återstår ganska komplicerade processer innan allting är klart, säger Jöran Hägglund.

Det är den svenska staten som garanterar lånet så om det går dåligt för Saab så är det de svenska skattebetalarna som kommer att få betala, hur ser du på det?

– Det är riktigt och det är därför regeringen har varit så mån om att säkra upp och minimera riskerna för skattebetalarna. Dels genom att det finns en fullgod säkerhet som täcker garantierna men också att avtalet reglerar vad som händer om det blir problem med betalningarna, säger Jöran Hägglund.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".