Nöjd med miljöministermötet.
EU

Miljöministrar eniga om nya utsläppsmål

EU:s miljöministrar enades i dag om helt nya långsiktiga utsläppsmål för unionen. Enligt den nya överenskommelsen ska utsläppen av växthusgaser inom EU minskas med 80-90 procent fram till 2050 jämfört med 1990 års nivåer.

Miljöminister Andreas Carlgren som i dag ledde miljöministermötet var mycket nöjd och sa att nu är EU redo att gå in i förhandlingarna vid klimatmötet i Köpenhamn senare i höst.

EU-länderna räknar nu också med att nå en överenskommelse i Köpenhamn, enligt miljöminister Andreas Carlgren.

EU-länderna har nu antagit ett nytt utsläppsmål, att minska utsläppen av växthusgaser inom unionen med mellan åttio och nittiofem procent fram till 2050 jämfört med 1990 års nivåer.

Internationella överenskommelser hittills har talat om en halvering fram till 2050. EU vill nu alltså gå betydligt längre och tänker driva samma minskning 80-90 procent även i klimatförhandlingarna i Köpenhamn som ett mål för hela världen.

Miljöministrarna enades också om att utsläpp från sjöfart och flygtrafik ska räknas in när utsläppsminskningar ska beslutas.

Fortfarande är frågan om några länder i Östeuropa ska få ta med sig gamla outnyttjade utsläppsrätter i ett nytt klimatavta olöst. Frågan ska hanteras av miljöministrarna framöver.

Därmed närmar sig EU en gemensam position till klimatförhandlingarna i Köpenhamn senare i höst. Det som återstår att lösa är den finansiering av EU:s stöd till klimatåtgärder i fattiga länder, som finansministrarna misslyckades med i går, den frågan ska nu lösas av EU:s regeringschefer när de möts här i Bryssel nästa vecka.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".