Värd för det stora mötet.
EU

Ordförandeskapets största möte inleds

I dag inleds det största mötet under Sveriges halvår som EU-ordförande. Nära 6 000 personer från över 130 länder väntas till Stockholmsmässan för att diskutera finanskris, klimat och demokrati. Det innebär en hel del flygresor och därmed utsläpp.

Biståndsminister Gunilla Carlsson är värd för mötet och hoppas att det ska bli ett annorlunda möte.

– Det är inget möte där det fattas beslut utan det är framförallt ett unikt tillfälle, inte bara för medborgare att komma och lyssna och vara delaktiga, utan framförallt mellan det civila samhället, organisationer, politiker, myndigheter att få träffas och diskutera vår tids utmaningar på ett informellt sätt.

För fjärde året i rad arrangeras jättemötet där EU vill visa sitt "engagemang för utveckling", som det står i de officiella dokumenten. Uppåt 100 ministrar och stats- och regeringschefer från EU, en rad utvecklingsländer och över 250 gräsrotsorganisationer träffas under tre dagar till samtal om allt från biståndets effektivitet till kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Mötet är också öppet för allmänheten, så vem som helst som är intresserad är välkommen att komma och lyssna till nobelpristagare och premiärministrar.

Bland gästerna finns bland andra chefen för FN:s klimatpanel Rajendra Pachauri, Valutafondens chef Dominique Strauss-Khan och Afrikas första kvinnliga president, Liberias Ellen Johnson-Sirleaf.

Det är inte många veckor sedan G20-gruppen höll möte om ungefär samma frågor i Pittsburgh, flera stora internationella FN-möten på samma tema hålls på olika platser under hösten och om bara några veckor väntar det stora klimattoppmötet i Köpenhamn. Biståndsminister Gunilla Carlsson tycker inte att det blir för mycket.

– Att det nu är en intensitet i mötesagendor som vi kanske aldrig tidigare sett, vittnar om att vi måste göra mera av de här sakerna gemensamt.

Det blir väldigt många deltagare som flygs över världen vid flera tillfällen i höst, är det klimatsmart?

– Nej, men samtidigt är det nödvändigt att man träffas personligen. Att vi inte bara skickar papper för vi behöver faktiskt ses.

– Jag märker många gånger att det kan kärva innan man väl har varit på plats men när vi sitter ned tillsammans och ser att vi har lika stort ansvar så löser sig en del saker. Därför kommer det att flygas mycket, det kommer att göra mycket för utsläppen men samtidigt finns det möjlighet att klimatkompensera detta och det gör vi.

Ett av ämnena under mötet är fungerande demokrati och en av öppningstalarna har ironiskt nog ställt in sin resa på grund av en politisk kris hemma. Det är Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai som inte kommer eftersom regeringssamarbetet med president Mugabe håller på att braka samman.

Biståndsminister Gunilla Carlsson hoppas att Tsvangirai ändå kommer att närvara via länk från Zimbabwe.

– Det han står upp för kommer i högsta grad vara närvarande, nämligen reformer för att komma till rätta med vanstyret och förtrycket i Zimbabwe och att det ska bli en politisk lösning på en ganska svår konflikt. Men han kan inte komma och det tycker jag är synd men det visar också på allvaret i situationen i Zimbabwe.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".