Ingen lösning på villkor för bärplockare

Efter sommarens omdiskuterade bärplockarsäsong med demonstrerade thailändare i Norrland hölls i går ett första möte mellan bland annat bärbranschen, Migrationsverket och LO.

Knäckfrågan om hur arbetsvillkoren för bärplockarna ska se ut nästa år fick ingen lösning.

– Alltså det här var första mötet. Än så länge är vi väl inte övertygade över att branschen förmår att leverera schysta villkor för sina plockare. Det är vi inte, säger Thord Pettersson, samordnare på LO.

I år kom runt 5 500 Thailändska bärplockare till Sverige som har fått arbetstillstånd av Migrationsverket för att plocka åt svenska bäruppköpare.

De kom via thailändska bemanningsföretag, men en del av plockarna kände sig lurade av bemanningsföretagen eftersom de inte tjänade så mycket pengar som de hade lovats, så de strejkade.

Nu ska parterna försöka komma överens för att det här ska undvikas nästa sommar.

– Vi har diskuterat det och ska titta på förändringar tillsammans med LO, Migrationsverk, polis, med mera, säger Ivan Harnesk, ordförande i SBIF, Skogsbärbranschens Intresseförening.

Vad händer nu?

– Vi jobbar på, så att inte årets debacle uppstår igen.

Fast hur bärplockarnas arbetsvillkor ska kunna säkras kan Ivan Harnesk inte säga.

LO kräver att Migrationsverket, som beviljar tillstånden för de utländska gästarbetarna, börjar avslå ansökningar om inte de thailändska bemanningsföretagen kan garantera schysta arbetsvillkor, alltså minimilöner i nivå med svenska kollektivavtal, minst 13 000 kronor i månaden.

– Där har ju de svenska bäruppköparna och grossisterna ett stort ansvar. Det är ju de som bjuder in de här thailändska bemanningsföretagen. Det är ju där i praktiken som man avgör villkoren för de här plockarna, säger Thord Pettersson på LO.

Nu väntar fler liknande diskussioner som gårdagens. Senast i december är det tänkt att Migrationsverket ska kunna presentera hur reglerna ska kunna ändras till nästa år.

– Det blir en förändring till nästa säsong. Vi har i uppdrag att titta på det och föra fram ett förslag, och så kommer slutligen Migrationsverket att besluta hur vi ska förhålla oss till detta, säger Lena Bernström på Migrationsverket.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Viktor Levander, SR Östergötland
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".