Ericsson redovisar i dag sin kvartalsrapport. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Ericsson väntas redovisa vinst

Nu på morgonen kommer Ericssons rapport för det tredje kvartalet. Trots lågkonjunkturen och stora förluster i det delägda Sony Ericsson väntas telekomjätten redovisa en vinst på runt 2,5 miljarder kronor.

Förväntningarna på Ericsson är den här är gången ganska lågt ställda. I förhandsspekulationerna handlar det om ett vinstras, kanske uppemot 40 procent jämfört med samma kvartal förra året, då vinsten var drygt fyra miljarder kronor.

Liksom de senaste kvartalen handlar kvartalsrapporten framför allt om hur Ericsson klarat sig i den bistra världskonjunkturen, där teleoperatörerna skjuter upp investeringar för att spara kostnader. Men det handlar också om hur hårt den sjunkande dollarn slår mot Ericssons resultat och hur Ericsson klarat konkurrensen mot de snabbväxande kinesiska konkurrenterna Huawei och ZTE.

Nu på förmiddagen står Carl-Henric Svanberg på scenen inför den samlade press- och analytikerkåren på huvudkontoret i Kista för sista gången som Ericssons vd.

Vid årsskiftet lämnar han skutan för att bli styrelseordförande i oljebolaget BP. Efter nästan sju år som högste chef för ett telekombolag som gått från djupaste kris till att bli en vinstmaskin som är nummer ett i världen på mobiltelefonsystem.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".