Kan få företräde.

Cyklister föreslås få företräde vid överfart

Olycksrisken är stor för de cyklister och mopedister som korsar trafikerade och obevakade övergångsställen. För att öka säkerheten föreslår Transportstyrelsen i Norrköping att cyklisterna nu ska få företräde när de ska korsa en väg.

Cyklisterna Joakim Södersten och Caroline Waerma välkomnar förslaget.

– Jag tycker att det låter bra, som ett extraskydd för cyklisterna, säger Joakim Södersten.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, Caroline Waerma.

– Att det ska gälla samma regler för dem som för oss bilister tycker jag, jag släpper fram dem om de kommer från höger, säger Conny Körnstedt.

Transportstyrelsens förslag innebär att bilförarna ska stanna när en cyklist eller mopedist korsar en cykelöverfart.

Men det handlar även om att förtydliga vad som är en cykelöverfart genom utformning, nytt vägmärke och en hastighetsbegränsning till 30 kilometer i timmen.

– Vi har lagt fram det här förslaget för att erbjuda ett verktyg att öka framkomligheten för cyklande och samtidigt tydliggöra regelverket vid cykelöverfarter, säger Niklas Nilsson som är utredare på Transportstyrelsen.

Antalet personer som skadas i cykelolyckor har ökat de senaste åren, det visar statistik från Polisen. I länet skadades drygt 70 cyklister eller mopedister 2007, i samband med korsningsolyckor.

Förra året var den siffran 110 personer. Hans Brenefors är trafikpolis i Norrköping och han menar att osäkerheten hos trafikanterna många gånger är orsak till olyckor.

– Jag tror att trafikanterna inte kan hålla isär när det är en cykelöverfart och när det inte är det. Reglerna är lite oklara.

Vad tycker du om det här förslaget?

– Det är en enkel regel som alltid gäller, och det tycker vi skulle vara bra.

Men när det handlar om vem som ska väja för vem, har bilisten Sven Bergström sin åsikt klar.

– De ska inte ha något företräde, de ska se upp för bilister anser jag.

Lovisa Gelin, SR Östergötland
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".